Domovi zdravlja dobili u vlasništvo ambulante porodične medicine

Domovi zdravlja dobili u vlasništvo ambulante porodične medicine

Jučer je u organizaciji federalnog i kantonalnog Ministarstva zdravstva obavljeno potpisivanje ugovora o prenosu vlasništva nad opremom i urađenim građevinskim radovima na ambulantama porodične medicine, u domovima zdravlja na području Zeničko-dobojskog kantona. Ovoj svečanosti prisustvovali su Senka Balorda, kantonalna ministrica zdravstva, Vildana Doder, pomoćnica federalnog ministra zdravstva te svi direktori domova zdravlja i drugih zdravstvenih ustanova s područja Kantona. Potpisom na ovaj ugovor, prenesena su prava vlasništva nad svom opremom i obavljenim građevinskim radovima na ambulantama porodične medicine u domovima zdravlja na području Zeničko-dobojskog kantona.

Kako je istakla Vildana Doder, ove aktivnosti dio su Projekta jačanja zdravstvenog sektora u FBiH i ovim se formalno završava prvi ciklus tog projekta. „Sa kantonalnim Ministarstvom zdravstva i domovima zdravlja kao i drugim zdravstvenim ustanovama na području Zeničko-dobojskog kantona ostvarili smo jako dobru saradnju, a značajno smo napredovali kako u jačanju infrastrukture i nabavci opreme koja je sada standardizirana te u edukaciji ljekara i medicinskih radnika“, kazala je gospođa Doder.

Senka Balorda, kantonalna ministrica zdravstva istakla je da je Vlada Zeničko-dboojskog kantona atkivno učestvovala u svakoj fazi projekta jačanja zdravstvenog sektora te je i finansijski podržala projekat u procentu od 30 odsto sredstava što iznosi 406.000 KM od ukupno 2,6 miliona KM koliko je koštala implementacija projekta na našem Katonu. Ovim novcem adaptirano je 48 ambulanti porodične medicine i sagrađene 52 nove ambulante. U narednoj fazi bit će izgrađeno još šest ambulanti s tim da će Dom zdravlja zenica biti zaokružen kao edukativni centar za sve ljekare i sestre iz oblasti porodične medicine. Nastavit će se sa procesom informatizacije te provođenjem reforme zdravstva u cjelini, kazala je ministrica Balorda.

Inače, ovom prilikom predstavnici Federalnog ministarstva zdravstva prezentirali su i ključne rezultate reforme Primarne zdravstvene zaštite, kao i aktivnosti koje će se provoditi u nastavku pomenutog projekta. Također, prezentirani su i zaključci istraživanja obavljenog na području Federacije BiH u vezi sa reformom primarne zdravstvene zaštite.

 

Press služba ZDK

O Tesanj Net