Zašto govore neistinu bez potrebe?

Zadnjih dana “vruća” politička tema u Tešnju je navodna ugroženost Opće bolnice Tešanj. Građani se prepadaju navodnim “gašenjem” bolnice, te se nose majice i potpisuju peticije pod sloganom “Ne damo bolnicu”. Zašto se unosi strah među građane, stvara animozitet prema Vladi ZE-DO kantona? Zar su predstojeći lokalni izbori razlog za sijanje neistina i strahova među građanima Tešnja.
A šta je onda istina?

U pitanju su osnivačka prava u Općoj bolnici Tešanj, koja tretira Zakon o zdravstvenoj zaštiti FBiH koji je usvojen prije nepune 2 godine, kada je većinu i vlast imala SDA.

Po tom Zakonu bolnice može osnivati kanton, te je Vlada ZDK samo provodeći Zakon, a na što je obavezna, trebala preuzeti osnivačka prava za Opću bolnicu Tešanj. Zar je sporno što Vlada treba provoditi zakone koji su usvojeni u Parlamentu? To nije nikako značilo slabljenje ili gašenje bolnice. Da li bi u budućnosti mogao novi osnivać, a to je Ze-Do kanton, smanjiti kapacitet bolnice u Tešnju može biti samo predmet nagađanja. Kako bi se to moglo uopće realizovati? To je mogućnost i o tome svakako mi u Tešnju moramo ozbiljno misliti i učiniti sve kako bi kapacitet bolnice, pružanje zdravstvenih usluga građanima Tešnja i susjednih općina kao i dalji razvoj bolnice bili osigurani.

Trenutno odluka Premijera i Ministrice zdravstva je da se nađe mogućnost da se osnivačka prava prenesu Općini Tešanj, a takvu odluku mora potvrditi Skupština ZDK i uvjerenja smo da će se to desiti za nekoliko dana.

Postavlje se pitanje zašto je toliko optužbi na račun Vlade ZDK i SDP-a upućeno? SDP se uvijek borio za što kvalitetniju bolnicu i to će svim svojim kapacitetom nastaviti i dalje činiti. Sve optužbe na račun SDP-a su potpuno neutemeljene i neistinite. Politizacija ove teme ima samo predizbornu svrhu i stvaranje u javnosti osjećaja ugroženosti Tešnja i Opće bolnice, a kako bi se SDA predstavila kao odbrana Tešnja, a SDP kao opasnost.

Nije vrijeme za političke igre nego za sinhronizovanu i zajedničku aktivnost, a koja će obezbjediti kavlitetnu i finansijski stabilnu bolnicu, a na korist građana. To se može ostvariti zakonitim i institucionalnim djelovanjem, a ne prozivanjem drugih bez ikakvog razloga, širenjem neistina o navodnom ukidanju bolnice i sijanjem nemira među građanima. Osnivačka prava za Opću bolnicu, u stvari, znače samo postavljanje Upravnog odbora i direktora i preko njih realizaciju, u konkretnom slučaju samo SDA-ovih, interesa. Izbori će se odvijati i ponavljati, ali zajednički interes građana Tešnja za razvoj bolnice je stalan i iznad sticanja jeftinih predizbornih poena.

SDP Tešanj će se sa svim političkim strankama, ili bez njih, kao i svim građanima, boriti za što bolju Opću bolnicu.

Pozivamo SDA i sve političke stranke da se ujedinimo na strateškim ciljevima Općine Tešanj.
Ako smo opozicija u politici, ne smijemo da budemo opozicija ineresima građana.

Komisija za informisanje
OO SDP BiH Tešanj

O Tesanj Net

Jedan komentar

  1. Ja se nisam nanervirao niti razmisljao o tome,iz razloga sto razmisljam svojom glavom i tvrdim da je sve ovo prljava predizborna kampanja !!!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *