Na dovištu Lastavica boravio premijer Fikret Plevljak

Na dovištu Lastavica boravio premijer Fikret Plevljak

Tradicionalnom okupljanju na dovištu Lastavica, na tromeđi zeničke, kakanjske i zavidovićke općine, protekle nedjelje, okupilo se hiljade vjernika. U svjetlu dovišta klanjan je podne namaz, a potom je kišnu dovu proučio Ejub ef. Dautović, muftija zenički.

Prvi čovjek ZDK premijer Fikret Plevljak, prije učenja dove, razgovarao je sa vjernicima koji su, i pored visokih temperatura, pohodili Lastavicu. Susreo se i sa policijskim službenicima MUP ZDK, te sa pripadnicima Jedinice za podršku MUP ZDK, koji su bili smješteni u posebnom šatoru.

Obraćajući se vjernicima, premijer Plevljak je kazao da na dovište Lastavica dolazi narod kako bi istinski zadovoljio potrebu pripadanja vjeri.

– Dolina Lastavice je, u prirodnom smislu, veoma lijepa i svake godine okuplja veliki broj ljudi. Ove godine manifestacija na Lastavici nas uvodi u dane Ramazana. Koristim priliku da vjernicima Bošnjacima muslimanima zaželim sretan post, da ramazanske dane provedu u ibadetu, u radosti. A, mi koji imamo obavezu i mandat ćemo se potruditi da građanima omogućimo da žive bolje u danima koji su ispred nas, kazao je Pevljak.

 

Pres služba ZDK

O Tesanj Net