Zajednička sjednica Vlade ZDK i Privredne komore ZDK

Zajednička sjednica Vlade ZDK i Privredne komore ZDK

„Stanje u privredi u prvih pet mjeseci u ZDK“ bila je tema sjednice članova Vlade ZDK i Upravnog odbora Privredne komore ZDK, kojoj su prisustvovali i predsjednici Vanjskotrgovinske komore BiH, Privredne komore FBiH, te direktori vodećih izvoznika u Zeničko- dobojskom kantonu.

Nerealan Opći kolektivni ugovor, izmjene Zakona o radu, Zakona o javnim nabavkama, visoki nameti privrednim subjektima, dugotrajne procedure u dobivanju dozvola, povećanje broja zaposlenih, stvaranje boljeg ambijenta za strana ulaganja koja su u konstantnom padu od 2007., glavni su kočničari privrednog prosperiteta u Zeničko- dobojskom kantonu. Zajednička sjednica bi trebala dati novu sinergiju djelovanja prema višim nivoima vlasti, jer je nadležnost Kantonalne vlade, kada je riječ o privređivanju, veoma ograničena.

– Mi smo pokrenuli mnogo inicijativa za promjenu društvenih odnosa, ali dosada nismo imali „prolaz“ na višim nivoima. Tako da je i susret sa privrednicima i predstavnicima Privredne komore ZDK još jedan korak da se čuje naš glas. Mi ne uzimamo ničije, samo želimo realnije odnose u raspodjeli novca sa višim nivoima vlasti. Želim da poručim i parlamentarcima sa područja ZDK, bez obzira iz koje političke stranke dolazili, da bi morali slušali i glas građana I glas privrednika ZDK, kazao je premijer Fikret Plevljak.

Privreda ZDK, od oktobra prošle godine, bilježi negativan trend rasta industrijske proizvodnje. Zabilježen je pad u svim proizvodnim djelatnostima. Proizvodnja je manja za 12,8 posto u odnosu na prošlu godinu, a lagani porast proizvodnje 2, 3 posto zabilježen je jedino u maju mjesecu.

Ipak, Zeničko- dobojski kanton je zadržao lidersku poziciju u izvoznoj komponenti, koja je veća od Kantona Sarajevo i Hercegovačko- neretvanskog kantona zajedno. Privreda Zeničko- dobojskog kantona čini 20 posto ukupne aktivnosti privrede u Bosni i Hercegovini, odnosno, oko 30 posto privrednih aktivnosti u Federaciji BiH. Privreda ZDK ima najveću pokrivenost uvoza izvozom, 106 posto.

– Nećemo se zadovoljiti ovakvih rezultatima, bez obzira što naš kanton u kontinuitetu ima lidersku poziciju u izvozu. Mi smo svjesni da bez reformi ne možemo dalje živjeti, ni u ZDK, ni u FBiH, ni u BiH i nadamo se da ćemo stvoriti kritičnu masu sa kojom ćemo te reforme i provesti. Moram priznati da se nedovoljno pažnje posvećuje našoj privredi, ali mi je i drago što se priča o aktuelnim problemima u privredi apsolutno podudara kada je prezentiraju sami privrednici i mi u Vladi. ZDK je pokretač industrijske proizvodnje, ali u raspodjeli prihoda nije na paralelnoj poziciji. Ako nastavimo „gušiti“ privredu, u konačnici, nećemo imati ni ovo što danas dobivamo. Zato mi nećemo odustati od dovođenja građana našeg kantona u ravnopravan položaj sa ostalim građanima u Federaciji i BiH. To ćemo raditi na parlamentaran i zakonit način., kazao je premijer Plevljak.

Na sjednici su se obratili i Bruno Bojić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, Jago Lasić, predsjednik Privredne komore FBiH, privrednici grupacije “Prevent” Visoko, “Cementara” Kakanj, “IGM” Visoko, “Pobjeda” Tešanj.

Na zajedničkoj sjednici Vlade ZDK i Privredne komore ZDK sa privrednicima, u diskusiji su učestvovali svi članovi Vlade ZDK. Razgovaralo se I o pristupnim fondovima, investiranju u putnu infrastrukuru, radu na crno, radu inspekcijskih organa, doprinosima za zdravstveno osiguranje, koncesijama, utrošku sredstva i poticajima iz Budžeta Zeničko- dobojskog kantona.

 

Pres služba ZDK

O Tesanj Net