Ministar Bošnjak posjetio poljoprivrednu zadrugu „Malinar“ u Zavidovićima

Ministar Bošnjak posjetio poljoprivrednu zadrugu „Malinar“ u Zavidovićima

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ZDK prati razvoj poljoprivredne proizvodnje koja se kontinuirano razvija na području Zeničko-dobojskog kantona. Tim povodom predstavnici poljoprivredne zadruge “Malinar” ugostili su resornog ministra Bojana Bošnjaka i informirali ga o aktivnostima zavidovičke zadruge i potencijalima ovog dijela Zeničko-dobojskog kantona u proizvodnji maline.

– Usljed velikih suša ova godina je veoma teška za sve poljoprivredne proizvođače. Suša se odrazila i na proizvodnju malina toliko da, već sada, možemo reći da će urodi biti prepolovljeni. Mi smo istakli ljudima u zadruzi da stojimo na raspolaganju poljoprivrednim proizvođačima, pa i proizvođačima na zavidovičkoj općini, koja uz opštinu Žepče, prednjači u proizvodnji malina na području Zeničko- dobojskog kantona, istakao je ministar Bošnjak.

Resorni ministar je u toku jula mjeseca posjetio i druge lokacije gdje se proizvodi malina. Uvjerio se i na terenu u ogroman potencijal Zeničko-dobojskog kantona u proizvodnji maline, ali i u neophodnost većeg ulaganja u poljoprivrednu proizvodnju.

– Razgovarali smo i o izgradnji pogona za preradu malina i skladištenje ubranih plodova. Za takve pogone postoji zainteresovanost jer malina ima tržište i izvan Bosne i Hercegovine u zemljama Evropske unije. Mi ćemo se zaista potruditi, kroz zajedničke projekte sa federalnim resornim ministarstvom, da obezbjedimo kvalitetnije uslove proizvođačima da proizvode, ali i izvoze na evropsko tržište, zaključio je ministar Bošnjak.

 

Pres služba ZDK

O Tesanj Net