Ministrica Brkić posjetila Općinski sud u Zavidovićima

Tokom posjete Općinskom sudu Zavidovići ministrica Brkić je razgovarala sa novoimenovanim predsjednikom suda Uzeirom Kalabićem o kadrovskoj strukturi, uvjetima rada sudija, raznovrsnosti predmeta, te o potrebi sanacije zgrade, sagrađene 60- tih godina.

Kao i raniji predsjednici sudova, sa kojima je ministrica Brkić razgovarala u proteklom periodu, i predsjednik suda u Zavidovićima je podržao ideju da se na području Zeničko-dobojskog kantona počne primjenjivati alternativna krivično- pravna sankcija “rad za opće dobro na slobodi”, te da se što prije stvore preduvjeti za njenu primjenu.

– U ovom sudu najveći broj izrečenih kazni zatvora, do jedne godine, odnose se na krivična djela „šumska krađa“ i radi se o kategoriji lica sa kojima poslodavci sigurno ne bi imali problema prilikom izvršavanja alternativne sankcije. Ova mjera predstavlja rasterećenje zatvorima, smanjuje se vrijeme čekanja na izvršenje kazne a uveliko bi se smanjili troškovi izvršenja kazne zatvora koje, inače, snosi Federalno ministarstvo pravde. Ovo je prvi sud na području Zeničko-dobojskog kantona koji kreće u implemetaciju ovog procesa, naglasio je predsjednik Kalabić.

Ministrica Brkić je obišla sudnice, pisarnicu te zemljišno-knjižni ured. Prilikom obilaska, razgovaralo se i sa uposlenicima, koji su izrazili potrebu za jednim klima- uređajem za potrebe daktilo-biroa u kome je smješteno osam daktilografkinja.

– Općinski sud u Zavidovićima je sud koji ima, prilično, slabe uvjete za rad u odnosu na ostale općinske sudove na području Zeničko- dobojskog kantona. Kancelarije su male i prilično oskudno opremljene, a pisarnica je u nešto povoljnijem stanju. Prozori su zaista u lošem stanju i što prije bi se trebala obezbijediti sredstva za njihovu zamjenu. Ipak, sudije realiziraju svoje poslove bez većih poteškoća i zalažu se za što veću efikasnost u radu. Novi predsjednik suda u Zavidovićima pokazuje velike organizacijske sposobnosti, a primjetila sam i da uvodi dosta novina u rad suda. Postavio nam je nekoliko realnih zahtjeva, istakla je ministrica Brkić.

Dogovoreno je da između Ministarstva za pravosuđe i upravu i Suda postoji stalna koordinacija i saradnja kako bi se stvorili što bolji uvjeti za povećenje efikasnosti rada suda, te rješavanje predmeta u skladu sa smjernicama i direktivama Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.

Pres služba ZDK

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *