Delegacija Vlade ZDK na otvaranju Interetničkog izviđačkog kampa na Boračkom jezeru

Delegacija Vlade ZDK na otvaranju Interetničkog izviđačkog kampa na Boračkom jezeru

Ceremoniji otvaranja Interetničkog kampa na Boračkom jezeru, koji je podržala i Ambasada SAD u BiH, prisustvovalo je 240 učesnika- izviđača iz Zenice, Prijedora, Prnjavora, Bajine Bašte i Prijepolja, okupljenih u Savezu izviđača općine Zenica i prijedorskom odredu izviđača „Dr. Mladen Stojanović“.

Delegacija Vlade ZDK je posjetila izviđački kamp, razgovarala sa učesnicima- mladim izviđačima do 12 godina, informirala se u kakvim prilikama kampuju na Boračkom jezeru i spremno stavila izviđačke marame oko vrata, prihvatajući, bar toga dana, da bude dio ekipe mladih izviđača Zenice.

– Dragi izviđači, želim da ostanete ono što jeste, da imate snage da nikada ne posustanete, da postanete bolji ljudi. Želim da svi zajedno činimo dobro ljudima oko sebe. Mi stariji trenutno obavljamo određene pozicije u ovom društvu. Želim vam reći da te pozicije nisu naše, mi smo ih samo pozajmili od vas. Imamo obavezu da vam ovo društvo ostavimo u boljem stanju nego je to danas. Vi to zaslužujete, a zaslužuju to svi mladi ljudi naše države. Zahvaljujem se narodu i Ambasadi SAD u Sarajevu na podršci koju su vam pružili. Dragi izviđači i starješine, čestitam vam na druženju i na ovome što ste postigli u kampu na Boračkom jezeru, kazao je premijer Plevljak, obraćajući se na ceremoniji otvorenja Interetničkog kampa.

Kamp je svečano proglasio otvorenim Tamir Wasar, šef političkog odjela američke ambasade u Sarajevu. Podršku izviđačima iz oba bh. entiteta došao je uputiti i Enes Suljkanović, potpredsjednik RS.

– Ovakvi projekti će doprinijeti bržoj integraciji BiH na njenom evropskom putu. Vi ćete ovdje nešto naučiti i steći nova znanja, ali najbitnije je što ćete steći nove prijatelje. Mi imamo toliko omladine u ovoj našoj lijepoj zemlji i neki od njih su po prvi put prešli entitetsku granicu. Zato ovakvim projektima i susretima dolazi do spajanja. Pojedinci iz Zenice će otići na Mrakovicu, oni iz Prijedora će otići u Zenicu. Na ovakav način će se pokazati da je ovo jedinstven put izgradnje naše domovine BiH. Čestitam vam na ovom projektu i zahvaljujem se Američkoj ambasadi u BiH na podršci, kazao je Enes Suljkanović, potpredsjednik RS.

Tokom posjete održan je i kratak sastanak starješina izviđača, američke ambasade u BiH i izvršne vlasti. Premijer Plevljak je istakao da će Vlada ZDK učestvovati u kupovini dodatnih 4, 5 dunuma zemljišta, uz postojeći kamp, za potrebe zeničkih izviđača na tradicionalnom kampovanju na Boračkom jezeru.

 

Pres služba ZDK

O Tesanj Net