Odluke Vlade Zeničko-dobojskog kantona sa 75. sjednice

Na jučer održanoj sjednici, Vlada Zeničko-dobojskog kantona razmatrala je Nacrt Zakona o unutrašnjim poslovima Zeničko-dobojskog kantona kojim se mijenjaju odredbe vezane za funkciju Nezavisnog odbora, zatim za položaj i odgovornost policijskog komesara te za uvođenje novih organizacionih jedinica kao i primjenu Zakona o matičnim knjigama. Izjašnjavanje po ovom Nacrtu odgođeno je za narednu sjednicu. Na prijedlog Ministarstva zdravstva, na ovoj sjednici odlučeno je da se prava i obaveze Zeničko-dobojskog kantona kao osnivača javnih zdravstvenih ustanova „Aquaterm“ Olovo i Opća bolnica Tešanj prenesu na njihove matične općine (Olovo, odnosno Tešanj).

Na prijedlog Ministarstva za boračka pitanja Vlada je jučer usvojila Informaciju o stipendiranju branilaca i članova njihovih porodica u studijskoj 2011/12. godini, prema kojoj je u ovoj studijskoj godini stipendije dobilo 1307 studenata, za šta je Vlada Kantona izdvojila 1,4 miliona KM. Uz ovo, Vlada je odobrila 175.000 KM za sufinansiranje nabavke 30 invalidskih kolica na mehanički pogon, jednog invalidskog skutera na električni pogon i 47 komada antidekubitalnih jastuka za potrebe RVI paraplegičara sa područja Kantona.

Setom odluka koje je predložilo Ministarstvo privrede, Vlada Kantona je odobrila sredstva poticaja koja se svake godine plasiraju preduzećima za podsticaj proizvodnje i izvoza te uvođenje međunarodnih standarda u poslovanje.Tako je za regres kamata na investicijski kredit Almy Transportu odobreno 28.711 KM, „Al-Ex“-u 10. 215 KM, „Lindapek“-u 3.750 KM, te obrtu Mašinska obrada motora 3.000 KM,(svi iz Zenice). Osim ovog, Vlada je odobrila privrednom društvu Alma-Ras 30.000 KM za kamate na investicijske kredite, zatim za iste svrhe firmi „Seta“ Zavidovići 5.100 KM, „Cartrim“ Žepče 7.350 KM, „Inox trade“ Maglaj 7.500 KM, „Vimes“ Visoko 14.327 Km, „Omega comerc“ Visoko 3.785 KM, „Conita“ Tešanj 9.000 KM i obrtu „Kaplan“ Visoko 2.380 KM.

Vlada Kantona usvojila je jučer i Izvještaj o uplaćenim sredstvima u budžet Kantona od naknada za obavljene veterinarsko-zdravstvene preglede i kontrole inspektora u periodu od 2008 do 2011. godine. Za izgradnju vodovodne infrastrukture Općini Usora dodijeljeno je 23.723 KM, dok je za dnevni boravak djece s posebnim opotrebama Općini Tešanj odobreno 2.000 KM. Sa transfera Ureda premijera odobreno je  13.500 KM za devet uspješnih omladinaca iz oblasti sporta i obrazovanja za ostvarene rezultate na različitim takmičenjima. Jedinstvenoj organizaciji mladih iz Jelaha (Tešanj) dodijeljeno je 2.000 KM za realizaciju „Rastok festa“.Sa transfera Ureda premijera odobreno je po 1.500 KM Šahovskom klubu „Krivaja“ za učešće na federalnom takmičenju te Organizaciji porodica šehida „Visoko 92“ za podršku manifestaciji obilježavanja 20 godina od agresije na BiH. Kantonalnoj upravi civilne zaštite odobreno je 37.000 KM za kupoivinu terenskog vozila za prevoz ljudi i opreme službi zaštite i spašavanja. Na kraju, jučer je nastavljeno imenovanje predsjednika i članova školskih odbora osnovnih i srednjih škola, a na narednoj sjednici Vlade bit će u cjelosti okončan proces izmjena sastava školskih odbora u školama sa područja Zeničko-dobojskog kantona.

 

Press služba ZDK

O Tesanj Net