Akademik Abdulah Sidran za Dnevni avaz: Pisat ću o bosanskoj krivici za Goli otok

Autobiografija “Otkup sirove kože” akademika Abdulaha Sidrana, otkako je ugledala svjetlost dana, plijeni pažnju u cijelom regionu. Nakon rasprodata tri, uskoro će „Otkup sirove kože” doživjeti i četvrto izdanje. Da Bosanci i Hercegovci znaju prepoznati prave vrijednosti i da poštuju Sidranovu pisanu riječ, svjedoče i dosadašnji sajmovi knjiga na kojima je ovo, bez sumnje, veliko djelo bilo najprodavanije.

Težnje pisca

– Rasprodana su tri beogradska i jedno zagrebačko izdanje. To je sve skupa nešto oko pet-šest hiljada primjeraka. Beograd ovih dana doštampava još tri hiljade na kojima će pisati da je to četvrto izdanje – navodi Sidran.

Kaže da je u Sarajevu “Otkup sirove kože” već skoro godinu najprodavanija knjiga.

– Koliko raduje, toliko i zabrinjava, jer kao javna kulturna činjenica stoji u suprotnosti s težnjom svakog ozbiljnog pisca da njegovo djelo ne dolazi do ruku gomile ni amorfnog prosječnog čitaoca. „Budi odveć lepa da se svidiš svakom!” – kazao je pjesnik.

Ima li na pomolu bh. izdavača?

– Da, razgovarao sam s Damirom Uzunovićem i Goranom Samardžićem iz „Buybooka” i Almirom Zalihićem iz „Zalihice”. Važno mi je da bosansko izdanje bude znatno bolje, drugačije i bogatije od dosadašnjih izdanja. Nešto ću izostaviti, a dodati nekoliko veoma važnih poglavlja, poput onog koje raspravlja o „bosanskoj krivici” za Goli otok, o čemu se kod nas do sada nije ni govorilo ni pisalo.

Načini komunikacije

Književna druženja na sceni Kamernog teatra 55 u Vašoj režiji postala su pravi fenomen. Pred uvijek dupke punom dvoranom govorite publici, koja pomno upija svaku izgovorenu riječ, Vaše najbolje stihove i isječke iz knjiga. Kada je zakazan novi termin?  Čime ćete ovaj put iznenaditi publiku?

– „Večeri sa Sidranom” rade četvrtkom. Za ovaj mjesec namjestilo se to 23., ekipa je spremna, iznenađenje očekujem od našeg velikoga kipara Enesa Sivca, koji će proscenij u sali Kamernog teatra 55 pretvoriti u svoj kiparski atelje. Još ako me bude radio u prirodnoj veličini…

Nedavno ste imali zanimljivu prepisku putem e-maila s piscem iz Splita. Održavate li kontakte s kolegama iz regiona? Ispričajte nam neke zanimljivosti?

– Ama, otkako su zavladali ovi novi načini komunikacije, kompjuterom, mobitelom, porukama i esemesovima, mi se s time svakodnevno i naveliko zafrkavamo, u stihu i u prozi, ponekad i u narodnjačkom desetercu. Tako mi nekidan iz Splita porukicu šalje Ćićo Senjanović, glavni čovjek za humor u Dalmaciji i Hrvatskoj, i kaže ovako: Druže Tito, vrati nam se, vrati, najebali Srbi i Hrvati… A ja zašiljim mobitel pa otpovrnem: Nemoj žurit’, sačekaj još malo, nisu tol'ko kol'ko je trebalo!

Opremamo stan u Tešnju

Kada selite u Tešanj, je li stan opremljen?

– Ja sam u Tešanj odletio čim su mi sarajevski doktori rekli da su svakodnevne radioterapijske seanse završene, da dođem na kontrolu za dva mjeseca. Bilo je to prije 10-15 dana. Poslije mi se pridružila i porodica, zajedno opremamo jedan stan u novogradnji, u centru Tešnja, upoznajemo se s ljudima, s gradom. Koja čistoća, koja urednost, ne pamtim da sam to igdje u našim krajevima vidio!

 

 

(Autor M. ČUSTOVIĆ/AVAZ.BA)

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *