Posjeta članova PSD „SMAJLOVAC“ Maglaj Tešanjskim Planinarima

Dana 31.08.2012.godine, grupa od 22 člana PSD „SMAJLOVAC“ Maglaj je posjetila naš grad.
Domaćini su im bili članovi PSD „ZMAJEVAC-684“ Tešanj.

Po dolasku maglajskih planinara, usljedila je šetnja starom čaršijom do čaršijske džamije, te njen obilazak. Nakon obilaska džamije, planinari su se uputili na tešanjsku gradinu, gdje su gosti obišli kule i vidjeli muzikološku izložbu i izložbu starina u kulama, čuli neke od bitnih činjenica o izgradnji i namjeni tvrđave o čemu ih je upoznao radnik muzeja Tešanj Miralem Alić, te uživali u panorami Tešnja sa zidina stare tvrđave.

Po obilasku stare tvrđave, planinari su se uputili u obilazak Emainagića Konaka, gdje su vidjeli jedan od dragulja tešanjske starine. Nakon obilaska svih prostorija, pogledali su prigodni film o Eminagića konaku, njegovoj historiji, o njegovoj prijašnoj namjeni, kao i o restauraciji i njegovoj novoj namjeni.

Već je bio uveliko mrak kada su se gosti i domaćini uputili u restoran Ukus, gdje su se svi osvježili i još malo družili!

Ovo druženje je bilo upriličeno povodom velikog prijateljstva PSD „SMAJLOVAC“ Maglaj i PSD „ZMAJEVAC-684“ Tešanj, kao i povodom izlaska članka u Maglajskom informativnom listu, u kojem je planinar i član PSD „SMAJLOVAC“ Maglaj Ramiz Musaefendić, pisao o prvom planinarskom pohodu u Tešnju, kao i o našem sugrađaninu Dževadu Škapureviću – Dževdi, strastvenom planinaru koji nas je prošle godine napustio preranom smrću.

Ovom druženju su prisustvovala i Dževdina dva brata, Mirsad i Ibrahim, te su evocirane neke uspomene sa planinarenja sa Dževdom, koji je bio član PSD „SMAJLOVAC“ Maglaj, jer u našem gradu nije postojalo planinarsko društvo za njegova života.

Zahvaljujemo se našim gostima na dolasku, te se nadamo da ćemo još mnogo vrhova i staza obići zajedno.

Do sljedećeg druženja,
VEDRO!!!

PREDSJEDNIK
„ZMAJEVAC-684“ Tešanj
Dženaid Brkić, prof.

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *