Spitirus contra spitium – Kako dostojanstveno preživjeti izbore (?)

Nadamo se da će kandidatkinje na općinskim izborima 2012. pozicioniranjem sebe u status kandidatkinja znati šta žele učiniti za svoju lokalnu sredinu (imaju osobne programe ili barem iskren nijet/namjeru), izbjegavajući biti pozicionirane igrom slučajnosti na izbornu listu i eventualno dolaskom na mjesto načelnica i ulaskom u OV – biti samo marionete pojedinki. Dakle, očekujemo iskrene kandidatkinje koje su spremen nositi teret promjenana svojim leđima u novostovrenome demokracijskom sistemu Bosne i Hercegovine.

Piše: Safer Grbić

Demokracija u BiH nije dobra iz jednoga razloga – sve punoljetne građanke imaju pravo glasa. Među tim punoljetnim građankama je 95% (opcionalno) građanki koji nisu imale i nemaju adekvatno obrazovanje, ne posjeduju program niti su bilo koji program političkih organizacija pročitali prije izlaska na izbore, ne izlaze na izbore informirane niti uopće informirane o programima političkih organizacija u izvjesnoj mjeri više nego li na početku kampanje, mrze drugu političku organizaciju samo zato jer im je Ova dala 100KM za njihov glas na izborima (…) No, demokracija je naša sadašnjost i imamo patriotsku i moralnu obavezu izvršiti prilagođavanje. Izvjesno prilagođavanje se odnosi na aktivno praćenje izborne kampanje svih političkih organizacija (u ovome slučaju) na lokalnom/općinskom nivou.

Studije su pokazale da postoje glasačice koje imaju već usvojen stav o tome za koga će glasovati i prije nego li počne izborna kampanja, glasačice koje ne formiraju stav za vrijeme izborne kampanje i opcionalno glasuju, glasačice koje ne formiraju stav za vrijeme izborne kampanje i ne obave svoju građansku dužnost i veoma mali procenat onih građanki koje formiraju stav u vremenu izborne kampanje i izađu/ne izađu na glasovanje. Dakle, iznimna novčana sredstva se troše samo na onaj mali procenat građanki koje prate izborne kampanje i koji glasuju.

Spititus contra spitium cijele predstave o izborima jeste taj da onaj mali procenat građanki koje su aktivno pratile izbore i u vremenu izbora objektivno kreirale svoj stav o tome za koga će glasovati biva poraženima od svih drugih nedemokratskih sugrađanki – rekao bih, pučke i proste narodne mase koja je do jučer „hamalila“ za komad kruha kod aga, begova i paša. Ukoliko, upravo, taj puk odlučuje o ishodu izbora (jer su brojčano nadmoćnije) dobivamo državu po njihovoj mjeri, a država nije ništa drugo nego li organizacija sile za pokoravanje naroda u korist vladajuće klase. Pitanje je kome ćemo dozvoliti da nas pokorava?

Napose, uvijek možemo izabrati manju štetu, a biranje manje štete se postiže samo aktivnim praćenjem izborne kampanje !!!

Dakle, ovo je poziv svim sugrađankama da aktivno učestvuju u predizbornim kampanjama kako bismo kreirali općine koje mapiraju Bosnu i Hercegovinu, a koje bi trebale predstavljati Platonove polise (grada – države) sa najuređenijim sistemima. Ovo je poziv, također, kandidatkinjama s izbornih lista svih političkih organizacija kako bismo dostojanstveno preživjeli ove izbore.

Ps.

Sve napisano u ženskom rodu aludira na nemar Instituta za jezik (što opet aludira na nemar vlasti prema navedenome Institutu), a odnosi se i na muški rod.

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *