Kurban-bajramska poruka glavnog imama

BAJRAMSKA PORUKA GLAVNOG IMAMA MEDŽLISA IZ-e TEŠANJ
KURBAN-BAJRAM 1433.h.g. -2012. g.
Hvala Allahu dž.š., Stvoritelju svjetova na milosti i blagodatima kojima nas daruje.
Donesimo salavat i selam na poslednjeg Allahovog Poslanika Muhammeda a.s., na njegovu porodicu, na njegove ashabe i na sve one koji su živjeli sa istinom u srcu i u djelu.
Sjetimo se bosanskih sinova-šehida, koji su na Allahovom dž.š., putu dali svoje živote.
Draga baćo i sestre!
Vjera je prvi pouzdani korak prema dobrom i korisnom znanju koje određuje način života. Otuda su temeljna načela islama kao što su šehadet, namaz, post, zekat i hadždž mjera našeg života.
U ovim odabranim danima, i na odabranim mjestima muslimani cijelog svijeta svjedoče svoju vjeru i iskazuju svoje želje i potrebe za čestitom i zdravom porodicom.
Porodicom u kojoj će se roditelji brinuti o svojoj djeci, a djeca poštivati svoje roditelje; u kojoj će očevi ispunjavati porodične obaveze, a majke čuvati porodičnu čast i ugled.
Također, u ovim danima iskazujemo potrebu i želju za jedinstvom u zajednici – u džematu. Bez džemata ne mogu se ispuniti neki temeljni zahtjevi vjere. Otuda je farz, naša zajednička dužnost, da zbližavamo i spajamo muslimane kroz institucionalno razumijevanje islama na ovim prostorima bez obzira na određene različitosti.
Zajedništvo muslimana je prijeka potreba da bi pojedinac, manje ili više, kao musliman uoće opstao u svijetu kakav je danas i kako ga ne bi odnijela bujica povijesnih zbivanja.
Draga baćo i sestre!
Kurban znači blizinu svome Stvoritelju, svojoj porodici, svojoj rodbini, svome džematu, svojoj domovini i nadasve potrebnom.
Kurban znači i spremnost na žrtvu u ime Allaha, zato vas pozivam da žrtvujete: sebičnost, klevetu, laž, sumnju i međusobno nepovjerenje radi zajedništva u vjeri i domovini, kako to Allah dž.š. od nas traži u kur'anskoj zapovijedi „Svi se čvrsto Allahova užeta držite i nikako se ne razjedinjujte“ (Ali-‘Imran, 103), i hadiskom upozorenju „Allahova je pomoć na strani džemata, pa ko se izdvoji, izdvojio se u vatru. Zaista šejtan trči za onim koji razjedinjuje džemat“ (Nesai).
Braćo i sestre!
Bajram je veliki dan za svakog muslimana i muslimanku. Bajram nosi sa sobom radost. Podijelimo bajramsku radost kako braća i sestre trebaju radost da dijele.
Svima vam želim sretan Bajram, moleći Allaha dž.š. , za vaše zdravlje i sretan život na oba svijeta.
Bajram šerif mubarek olsun!
GLAVNI IMAM MEDŽLISA IZ-e TEŠANJ
mr. Fuad ef. Omerbašić

O Halid Fejzic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *