U Dobrinju kod Visokog otvoren Dnevni centar za djecu i odrasle sa posebnim potrebama

U Dobrinju kod Visokog otvoren Dnevni centar za djecu i odrasle sa posebnim potrebama

U prisustvu zvanica, gostiju i učenika OŠ Mehmedalija M. Dizdar“ Dobrinje i Gimnazije „Visoko“ otvoren je, u četvrtak, u Dobrinju, općina Visoko, Dnevni centar za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama. Ploču su svečano otkrili ambasadorica Njemačke u BiH Urlike Maria Knotz, ministar Mirko Trifunović, općinska načelnica Amra Babić i predsjednik UO Udruženja „Humanost” Goran Bulajić.

Dnevni centar će biti na usluzi djeci i odraslim osobama s posebnim potrebama s područja općina Visoko, Kakanj, Breza, Vareš i Olovo, odnosno, djeci i mladima školskog uzrasta koji ne mogu redovno pohađati nastavu, te odraslim osobama koji nisu osposobljeni za rad. U početku će usluge Dnevnog centra koristiti dvije do tri grupe od 10 korisnika, evidentiranih u Centrima za socijalni rad.

Dnevni centar u Dobrinju je sagrađen kao rezultat saradnje Ministarstva za privrednu saradnju i razvoj Njemačke, putem humanitarne organizacije „Terra Tech“ i udruženja „Humanost” (1, 2 miliona KM), Vlade ZDK (174 000 KM), Općine Visoko koja je obezbjedila plac za izgradnju, dokumentaciju i priključak na infrastrukturu, te njemačke organizacije „Bild hilft e.V.“ (60 630 KM).

-Nakon godinu dana od polaganja kamena temeljca za ovaj centar, zadovoljstvo je danas biti na svečanom otvorenju. Snaga jednog društva ne mjeri se samo po ekomonskoj i finannsijskoj moći, ona se mjeri po spremnosti društva da se pomogne onima kojima je pomoć je potrebna, kojima treba pružiti ruku, dodijeliti osmijeh u ovom slučaju to su djeca koja imaju posebne potrebe. Danas njemački narod pokazuje tu karakteristiku i mi smo im neizmjerno zahvalni na tome, istakao je ministar Mirko Trifunović, obrativši se u ime Premijera ZDK.

Nakon svečanog otvorenja i obilaska objekta, potpisan je i Ugovor o radu Dnevnog centra između Zeničko-dobojskog kantona, Visokog, Kaknja, Breze, Vareša i Olova, te udruženja „Humanost“, kojim su se potpisnici obavezali da će tokom dvogodišnje pilot faze finansirati rad Dnevnog centra. Zeničko- dobojski kanton i Općine će učestvovati 60 posto i strani donatori 40 posto sredstava, a nakon dvogodišnje pilot faze lokalne strukture će u potpunosti preuzeti finansiranje rada Dnevnog centra.

-Glavni cilj svih aktivnosti Dnevnog centra je da potpomaže korisnike u ostvarivanju njihovih osnovnih, individualnih i socijalnih prava. Dnevni centar  će pružati usluge odgoja, edukacije i obrazovanja djece sa posebnim potrebama školskog uzrasta, grupni rad prema programu prilagođenom individualnim potrebama korisnika, usluge dnevnog zbrinjavanja, savjetodavne i usluge individualnog fizikalnog tretmana, individualne govorne terapije i individualnog rehabilitacijskog podsticaja. Ministarstvo se intenzivno bavi stvaranjem novih decentraliziranih struktura za osobe sa posebnim potrebama u ZDK. Kao rezultat se mogu navesti već postojeće strukture: Centar za rani podsticaj, razvoj i ranu intervenciju za djecu sa posebnim potrebama predškolskog uzrasta u Zenici (za korisnike sa područja svih općina ZDK), Dnevni centar za djecu sa posebnim potrebama školskog uzrasta Maglaj (za općine Maglaj, Žepče i Zavidovići), Dnevni centar za djecu sa posebnim potrebama (JU za odgoj i obrazovanje i rehabilitaciju osoba sa poteškoćama u psihofizičkom razvoju Zenica), Dnevni centar za odrasle osobe sa posebnim potrebama u Zenici i Dnevni centar za djecu sa posebnim potrebama u Tešnju. Svi ovi centri su primjeri dobre prakse putem kojih Kanton, u saradnji sa lokalnim zajednicama i NVO, pruža podršku osobama sa posebnim potrebama i doprinosi njihovoj integraciji u društvenu zajednicu što je u skladu sa ratificiranom Konvencijom UN o pravima osoba sa posebnim potrebama, istakao je ministar za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ZDK Ivica Ćurić.

Njemačka ambasadorica u BiH Urlike Maria Knotz je istakla da je veoma važno da, u budućnosti, vlasti osiguraju finansijsku i strukturalnu održivost socijalnih ustanova u ZDK.

-Pored ovog Centra, uz njemačku podršku, otvorene su i druge socijalne ustanove, Centar za rani poticaj i razvoj u Zenici i Centar za rani poticaj djece sa posebnim potrebama u Maglaju. Posebnu zaslugu za realizaciju ovog projekta zaslužuje Georg Shil, koji je šest godina angažiran kao stručnjak u Ministarstvu za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ZDK i mu se zahvaljujem na tome, istakla je ambasadorica Knotz.

Pres služba ZDK

O Press sluzba ZDK

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *