Biti Predsjednik

Fuad Šišić
Fuad Šišić

“Četiri su glavna zla vlasti: odgađanje, podmićivanje, grubost i povodljivost.”
“Čudna je to želja; tražiti vlast i izgubiti slobodu; ili: tražiti vlast nad drugima a
izgubiti je nad samim sobom.”
Francis Bacon

Kako god da razmislim, od kuda god da pođem i gdje god da se vratim ne mogu pronaći nikog ko bi bio bolji Predsjednik od mene. Samo JA znam koliko je to teško, složeno, zahtjevno i koliko traži odricanja od samog sebe, svoje porodice i svojih najbližih. Oni drugi koji bi da budu Predsjednik, pa oni to ni izbliza ne znaju kako JA znam. I čudi me da ne poštuju moju spremnost na žrtvu, JA sam
spreman žrtvovati se da ostanem Predsjednik a oni, oni ne samo da to ne poštuju, oni bi čak stavljali na provjeru moju spremnost. Oni idu tako daleko da su spremni tražiti redovne izbore kako bi se to provjerilo. Nevjerovatno.

Ne mogu da razumijem te ljude, pa ovoliko problema, JA se hrvem svih ovih godina sa svim tim silnim problemima, i sada kada nam dolazi možda najteža godina, jer nismo uspjeli do sada riješiti sve te probleme, JA moram nastaviti boriti se sa svim tim, a oni bi da biraju Predsjednika. Nisu svjesni šta znači biti Predsjednik. Koja je to odgovornost!

Biti Predsjednik znači prije svega da je neko izabran na tu funkciju, ili da je nekada bio izabran. Biti Predsjednik znači ostati što je duže moguće na toj funkciji, jer što je neko duže Predsjednik on ima više iskustva, a što ima više isustva to stiče više prednosti da ostane Predsjednik. Biti Predsjednik znači imati uticaj. Sa te funkcije možete najbolje uticati da što duže ostanete na njoj. Biti Predsjednik – kako to trajno zvuči.

A izbori donose neizvjesnost, rizik da se javi više kandidata te da se naruši jednoobraznost, da ljudi počnu različito misliti o svom Predsjedniku, da sve skupa to može dovesti čak do toga da neko od kandidata koji ne bude izabran za Predsjednika, nezadovoljan takvim ishodom, napusti organizaciju. Znate šta znači za nas svaki čovjek. Mi vodimo računa o ljudima i JA kao Predsjednik ne mogu dopustiti da gubimo ljude samo zbog toga što bismo proveli izbore. Ne, nikako, ako vi ne vidite takvu opasnost, Predsjednik je tu da vidi. Moramo smanjiti rizik od razilaženja, a Predsjednik zna najbolje. Ne Predsjedništvo, ne ni Glavni odbor – članovima Glavnog odbora trebam JA objasniti šta je za nas najbolje jer oni drugačije to ne mogu znati.

U krajnjem, šta bi se dogodilo i da izaberu nekog drugog. Pa i on bi samo bio Predsjednik, i za njega bi vrijedila ista ova pravila.

Biti Predsjednik nije lahko! Teže od toga je samo ne biti Predsjednik.

Fuad Šišić
Raduša bb
7460 Tešanj

O Tesanj Net

Jedan komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *