Načelniče spriječite političko nasilje

sdpOvih dana se na općini Tešanj završava formiranje organa MZ, Skupština i Savjeta.

Shodno usvojenoj Analizi Lokalnih izbora 2012. godine, Predsjedništvo OOSDPBiH Tešanj je dalo uputstvo osnovnim organizacijama SDP-a da na terenu rade u interesu građana mjesne zajednice, te da po vlastitoj procjeni biraju partnere sa kojima će formirati većinu u organima MZ.

Interensantno je da su političari u mjesnim zajednicama pokazali različit sluh ko sa kim želi biti partner u vlasti, a ko s kim ne.
Tako je, iako pobjednik u MZ Kraševo, SDP otišao u opoziciju. U MZ Dobropolje-Mekiš partneri u vlasti su SDP i SDA. Ono što je bilo nezamislivo u MZ Šije, to se dogodilo-vlast dijele SBiH i SDA. U MZ Medakovo partneri u vlasti su SDA i SBiH.
U nekim MZ kao što su Jelah, Ljetnić vlast je formirala sama SDP, a u MZ Jevadžije i pored spremnosti SDP-a da partnerske odnose gradi sa SDA, SDA na to nije pristala.
U MZ Karadaglije, SDA je napustila svog koalicionog partnera BPS i partnerske odnose gradi sa SDP.

Uglavnom, vlast, a samim tim i odgovornost u većinih mjesnih zajednica je preuzela SDA.

Ono što je zabrinjavajuće, jeste ponašanje nekih lokalnih kabadahija u mjesnim zajednicama koji još uvijek, nakon 22 godina od prvih višestranačkih „demokartskih“ izbora, nisu shvatili šta je to demokratija.
SDP je veoma iznenađen odnosom SDA, kao i nekih vijećnika SDA, koji se ne mogu pomiriti sa novouspostavljenim većinama u nekim mjesnim zajednicama, a drastičan je primjer u MZ Piljužići i Vukovo.

Nakon što je stari predsjednik Skupštine MZ Piljužiće (inače član SDA), u dva navrata sazivao Skupštinu, većina okupljena oko SDP-a u MZ Piljužiće za predsjednika Skupštine je izabrala kandidata SBiH, a za predsjednika Savjeta kandidata SDP-a.
Suočeni sa gubitkom vlasti, nakon 22 godine, stari predsjednik Savjeta MZ Piljužiće nije dao da se ovjere zapisnici sa konstituirajućih sjednica, a sekretarica MZ je novoizabranim predsjednicima saopćila da se pečat ne nalazi u kancelariji MZ.
O ovom slučaju kancelarija OOSDPBiH Tešanj je, u telefonskom razgovoru, obavjestila Načelnika Općine Tešanj i zatražila da interveniše i urazumi neodgovorne pojedince.

Gubitak skupštinske većine je teško podnio i vijećnik SDA iz MZ Vukovo. Iako nepozvan, prisustvovao je sjednici Skupštine MZ Vukovo, te svojim „autoritetom“ i ponašanjem pokušavao „dirigovati“ glasanjem članova Skupštine.
Nakon izbora predsjednika Skupštine MZ i reda SBiH, članovi Skupštine iz SDA su napustili sjednicu, te je Skupština prekunula sa radom.

SDP iskazuje zabrinutost ponašanjem pojedinaca iz SDA, a pogotovu vijećnika , koji vrše pritisak na članove drugih političkih stranaka, koji nisu spremni da grade partnerske odnose sa SDA, ne bi li promjenili svoje mišljenje i svrstali se uz većinu oko SDA.
Ovim putem pozivamo Načelnika Općine Tešanj i nadležne službe da stanu na stranu legalno i legitimo izabranih organa MZ, te da spriječe bilo kakve pristiske kojima se želi na nasilan način doći do većine u organima MZ.

Komisija za informisanje OOSDPBiH Tešanj

O Tesanj Net

Jedan komentar

  1. Pitam se koja to ovlastenja sada imaju u MZ pa da se otimaju za vlast. Pa oni sada nisu ovlasteni ni da izdaju kucnu listu, a posto su i psi lutalice zasticeni nemogu biti ni sintori.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *