OO SDP Tešanj: Saopćenje za javnost

Kome ide u prilog narušavanje tradicionalno dobrih odnosa

Pezer Fahrudin 

 

U vrijeme čestitki u prigodi katoličkog Božića 2012. godine, na društvenoj mreži Facebook, objavljena je i čestitka sa pozivom: “Svim pripadnicima katoličke vjeroispovjesti želim da pređu na islam.“

Upućena je od osobe koja je od 2005. godine aktivni član Stranke demokratske akcije, a od 2009. godine obnaša funkciju predsjednika MOSDA Kraševo, član je Izvršnog odbora Asocijacije mladih Stranke demokratske akcije Tešanj, kao i Savjeta MZ Kraševo, kako je navedeno u biografiji Fahrudina Pezera iz Kraševa, na listi kandidata SDA Tešanj za Općinsko vijeće Tešanj na Lokalnim izborima 2012. godine. Kako se još navodi, uključen je u rad nekoliko nevladinih organizacija i kulturno-sportskih društava, te je prepoznatljiv po svom humanitarnom radu.

Da li je svim tim društvima i organizacijama u programskim ciljevima pozivanje katolika da pređu na Islam? Je li to ovdje ne mogu živjeti oni koji nisu u Islamu!?

U čije ime Fahrudin Pezer poziva Katolike da pređu na Islam?! Ili, koja je namjera, cilj, poruka…!?

Ko stoji, i stoji li neko iza ovakve poruke?

Općinska organizacija SDPBiH Tešanj je očekivala reakciju bilo koje organizacije ili društva čiji je član Fahrudin Pezer, ali je do danas nismo nigdje čuli, niti pročitali.

Nadamo se da iza ove poruke ne stoji SDA, niti koje društvo čiji je autor ove poruke istaknuti član, nego da je ovo samo stav jednog „zalutalog“ pojedinca u društveni i politički život BiH, kakvih ima, što se vidi iz zbilje društveno-političkog stanja u BiH.

Utjeha bi bila, kada bi bio ovaj jedini.

OOSDPBiH Tešanj, ovim povodom, izražava svoje čuđenje zbog izostanka reagiranja organizacija i društava čiji je Fahrudin Pezer aktivni član i istaknuti kadar.

Zbog toga izražavamo i svoju ozbiljnu zabrinutost i pitanje : „Kome ide u prilog da narušava tradicionalno dobre međunacionalne odnose i potiče vjersku netrpeljivost ili izazivanje straha jednih naroda ili vjerskih zajednica od drugih?!“ Građanima općine Tešanj i BiH, sigurno ne!

Građani  općine Tešanj su kroz prošlost i sadašnjost mogli služiti za primjer suživota različitosti po svim osnovama, uprkos snagama koje su svojim ponašanjem nastojale nametati suprotno, izazivanjem međunacionalnih tenzija, pa i sukoba.

SDPBiH se istinski zalaže za slobodnu, demokratsku, multietničku, multinacionalnu i sekularnu BiH, koja svojim građanima jamči poštovanje osnovnih ljudskih prava i sloboda, pa tako i ispoljavanja vjere, kako je propisano i Ustavom BiH.

Djelovanjem i postupcima politike, čiji je eksponat Fahrudin Pezer, zadaju se ozbiljni udarci naporima da se očuva vjekovni duh suživota BiH, a time i opstojnosti BiH.

Nadamo se da će se unutar SDA Tešanj uvidjeti ozbiljnost mogućih posljedica ovakvog djelovanja svojih kadrova, ne samo u ovom slučaju, te poduzeti odgovarajuće mjere, kako se ovakvi i slični postupci ne bi ponavljali.

 

 

Tešanj, 26.01.2013. godine

Predsjedništvo OOSDPBiH Tešanj

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *