TREBA LI NAM TOŠK?

Haris SejdićNajstariji sportski kolektiv na ovim prostorima NK TOŠK ponovo je, po ko zna koji put, u krizi. Trenutna situacija u i oko kluba  je takva da se čini da je kriza jedna od najvećih do sada u historiji kluba, niti ima para, niti entuzijasta i sportskih radnika, niti organizacije, a i stanje na tabeli je katastrofalno loše.

U utorak 11.02.2013. godine na poziv Izudina Ibrahimkadića, poznatijeg kao Izo Hoblo, prisustvovao sam sastanku kod načelnika općine Tešanj Suada Huskića u sklopu posjete Predsjednika Nogometnog saveza ZDK Muhameda Begagića i sekretara saveza Safije Mahmić.

Tema, reforma Nogometnog saveza BiH i kako se to odnosi na kantonalni savez, lokalne klubove i poteškoće u njihovom radu, bilo je riječi i o razvojnim projektima, ali glavna tema je TOŠK, tj. katastrofalno loše stanje u TOŠK-u.

Nakon konstatovanja problema od strane Muhameda, Safije i Izudina, taman kada sam mislio odćutati na sastanku, jer se nisam nešto ni pripremao za ovaj sastanak, Suad me pita šta je moje mišljenje.

Moje mišljenje? I stvarno šta je moje mišljenje?

U sezoni 2005/2006 bio sam Predsjednik UO TOŠK-a i uspjeli smo TOŠK uvesti u 1. ligu Federacije. Na kraju sezone smo imali 59 bodova, a drugoplasirana ekipa imala je 45 bodova.

od 2010. do 2012. godine bio sam Predsjednik SkupštineNK TOŠK i uspjeli smo uraditi dosta na obnovi klubske infrastrukture.

Ali, pitanje koje sam postavio i na sastanku je: Šta mi je motiv, odnosno šta je motiv ljudima da budu u upravi kluba?

Da me neko po gradu i lokalnim kafanama proziva da sam lopov ili da sam nešto TOŠK-ovo prod'o, sakrio, preprod'o, ukr'o, nekog prevario i sl.

Je li TOŠK spao samo na par pojedinaca koji su zapravo u očima većine blago rečeno budale ili je briga šire društvene zajednice, da ne kažem sviju nas?

Ne znam, znam da se zadnjih godina nisu dobro proveli ni mali Madi, ni Ajdin Mrguda, ni Hane, ni Pezzi (Peci), ni Sejo Korajlić, ni Doli, ni Amir Galijašević, itd..itd.. .

Isto tako znam da se ta mjesta u upravnom odboru TOŠK-a plaćaju, kao što je to slučaj sa javnim preduzećima i ustanovama na području općine Tešanj,  niko nas ne bi ni zvao, jer bi odmah imali cijelu lokalnu paletu “stručnjaka”i “zaslužnih kadrova”  koji bi tu zasjeli i “stručno i zaslužno” vodili.

Znam i to da za svoj rad, trud i naravno novac dat za TOŠK niko od nas gore nabrojanih  ne bi dobio nikakve ključeve grada Tešnja i općinske aprilske i decembarske zahvale, pohvale i diplome, jer je to namijenjeno drugim “budžetlijama” koji su “zaslužniji”.

Ali, isto tako znam, da se uz malo ozbiljnijeg pristupa i rada može brzo srediti stanje u našem najstarijem sportskom kolektivu.

Kao primjer TOŠK-u, mada će me možda neki odmah početi prozivati, može poslužiti rad i red u FK BORAC Jelah. Klub uređen, organizacija za nivo takmičenja u kojem se BORAC takmiči i više nego dobra, finansijska stabilnost, atmosfera u i oko BORCA-a na zavidnom nivou.

Kako dalje?

Predlažem da se nova uprava TOŠK-a konstituiše od po jednog predstavnika upravno/nadzornih odbora javnih preduzeća i ustanova koji egzistiraju na području općine Tešanj.

Za informaciju to su: JP RAD, JP TRA (agencija za razvoj) JP Gradska toplana, JU Opća biblioteka, JU Centar za socijalni rad, JU Apoteka TEFARM, JU Opća Bolnica, JU DOM Zdravlja, JU Muzej Tešanj, JU Centar za kulturu i obrazovanje (CKO), JU Sportsko rekreativni centar (SRC) Tešanj; dakle, po jedan član i imamo jedanaest članova UO TOŠK-a, koji za svoj opće-društveni rad u TOŠK-u, su već dobro plaćeni kroz članstvo u gore pobrojanim odborima.

Naravno da bi se isti ili sličan model mogao primjenjivati i u drugim sportskom kolektivima koji egzistiraju na području općine Tešanj, prije svega u FK Borac Jelah i KK Gradina Tešanj.

A to bi bila i prilika da se neki  “stručnjaci” i “kadrovi” i dokažu, kako kaže latinska poslovica: Acta, non verba. – Djela, ne riječi.

 

Ipak, ovo pišem jer me žalosti ovakvo stanje u klubu, i vjerujem da će se već naći neko dugoročnije rješenje za TOŠK.

 

Haris Sejdić

O Tesanj Net

2 0 komentara

  1. i još jednom, čestitam na komentaru

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *