Program obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja za djecu u godini pred polazak u osnovnu školu

Program obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja za djecu u godini pred polazak u osnovnu školu

Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK i Pedagoški zavod predstavili su Program obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja za djecu, u trajanju 150 sati, u godini pred polazak u osnovnu školu. U Budžetu ZDK za 2103. godinu je planirano za ovu namjenu 398 000 KM, dok će finansijsku podršku pružiti UNICEF sa 100 000 KM. Inače, Zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju je donesen 2010. godine, ali se zbog nedostatka nije mogao realizirati.

-Program implementacije je veoma složen, s obzirom da se radi o 12 općina, o nedovoljnoj mreži pokrivenosti javnih i privatnih predškolskih ustanova i da se radi o 3 500 do 4000 djece. Program će realizirati odgajatelji predškolskih ustanova, nastavnici razredne nastave koji će proći jednodnevne seminare u Maglaju i Visokom, te nastavnici predškolskog odgoja i obrazovanja, njih 40, koji se nalaze u evidenciji Biroa za zapošljavanje. U sredinama koje nemaju predškolske ustanove, navedeni program će se odvijati u objektima centralnih i područnih osnovnih škola, istakao je ministar Trifunović.

Program obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja za djecu, u godini pred polazak u osnovnu školu, će trajati do 17. maja. Ministar Trifunović je podsjetio da je Ministarstvo zdravstva ZDK uputilo obavijest svim domovima zdravlja da ne mogu utvrđivati i naplaćivati posebne naknade za ljekarske preglede za upis djece u prvi razred osnovne škole i ljekarske preglede djece predškolskog uzrasta, što znači da su domovi zdravlja dužni besplatno izdavati ljekarska uvjerenja za upis djece u Program obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja za djecu u godini pred polazak u školu.

Pres služba ZDK

O Press sluzba ZDK

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *