Saopćenje za javnost

U laži su kratke noge

Da pojedinci u Općinskom vijeću Tešanj ne shvataju poimanje demokratije najbolji je dokaz predsjedavajući OV Tešanj gosp. Fuad Šišić, koji očito ne može da shvati da je jedan među jednakim i da uloga predsjedavajućeg, na koju je izabran, prvenstveno služi da bi sjednice OV Tešanj bile što uspješnije, a Poslovnik o radu OV Tešanj bio pravilno i pravično primjenjen na sve vijećnike, ma iz koje stranke dolazili.

U svom predsjedavanju sjednicama OV Tešanj, služi se raznim metodama, a najjače oružje mu je čekić, kojim često želi prekriti svoju izgovorenu neistinu, a vijećnike onemogućiti da snagom argumenata iznose svoje stavove.

Očit primjer lošeg i pristrasnog vođenja sjednica OV Tešanj je zadnja 4. sjednica OV Tešanj, održana 30.01.2013. godine, koja je u jednom trenutku, lošim vođenjem, prekinuta.
Analizom video snimka sa sjednice, po našoj procjeni krivac za prekid iste je, baš, Predsjedavajući.
Naime, tokom rasprave o tačci dnevnog reda Izvještaj o realizaciji kapitalnih projekata, u jednom trenutku Predsjedavajući OV Tešanj proziva SDP tvrdeći „…da s nivoa na kojem je SDP na vlasti nije bilo ulaganja na području općine Tešanj…“. Koristeći poslovničku odredbu (ako se prozove stranka) vijećnik Vedran Kaser je tražio repliku, ali mu je ista bila uskraćena od strane Predsjedavajućeg koji je tvrdeći „…da je opće pravo ispred pojedinačnog…“ po prvi put u Vijeću uveo praksu da replika nema prednost u raspravi vijećnika.
U nastavku rasprave predsjedavajući je otišao korak dalje, ometao je vijećnika Vedrana Kasera, te izrekao neistinu „…da nije spomenuo SDP, te da će se preslušati snimak sjednice…“.
Snimak je pokazao da Predsjedavajući OV Tešanj ne govori istinu, a istina je sljedeća:
U Izvještaju o realizaciji kapitalnih projekata za 2012. godinu se jasno vidi da je ulaganje Općine Tešanj 547.033,26 KM, a da su ulaganja sa viših nivoa, gdje i SDP participira u vlasti, 382.939,00 KM.
Naravno, iz Izvještaja se ne vide ostali kapitalni projekti, s viših nivoa gdje je SDP u vlasti, a neki od njih su izgradnja trotoara između Tešnja i Jelaha, rješavanje raskrsnica u Šijama i Kraševu, presvlačenje asfalta u samom centru Tešnja, ulaganje u JU Opća bolnica Tešanj i drugi, tako da se ulaganja mogu mjeriti milionima KM.

Klub vijećnika SDP-a podsjeća na vremena kada su se ulaganja Općine Tešanj u kapitalne projekte mjerila milionima KM i kada su se zahtjevi mjesnih zajednica maksimalno uvažavali, a ukupan Budžet Općine Tešanj je i tada bio na nivou 2012. godine.

Klub vijećnika SDP-a poziva Predsjedavajućeg OV Tešanj i Načelnika Općine Tešanj na saradnju i koordinaciju prilikom usvajanja Liste kapitalnih projekata, te na zajednički nastup prema višim nivoima vlasti, jer samo tako možemo puno više uraditi za građane naše općine.

Klub vijećnika OOSDPBiH Tešanj

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *