Nadležni i dalje ignoriraju problem zagađenosti zraka u Zenici

zenica1

Nakon velikog prostesta u Zenici koji je okupio 10.000 građana, očekivanja su bila optimističnija, ali nažalost nikakve značajnije promjene nisu se desile.  Građani Zenice i dalje su izloženi štetnim supstancama koje posebno pogađaju osjetljive grupe ljudi: osobe s respiratornim oboljenjima, djecu i stare ljude. Svaka od tih štetnih materija (sumpor-dioksid, suspendovane čestice: dim, čađ, prašina, azotovi oksidi, ugljen-monoksid i prizemni ozon) ima negativan utjecaj na organizam. Smanjena aktivna koncentracije kiseonika dovodi do poremećaja disanja, a potom slabi odbrambenu snagu, smanjuje radnu produktivnost, povećava sklonost ka oboljenju i povređivanju.

 

Kompanija se služi različitim sredstvima da izbjegne ugrađivanje filtera, tako su radnim danima u poslijepodnevnim satima, vikendima i praznicima mnogo veće koncentracije štetnih supstanci, jer tada ne radi inspekcija. Ekoforumzenica.ba navodi da je iznenađujuće niska koncentracija sumpordioksida zabilježena i u vrijeme protesta (22.12.2012 u 12:00 sati) i da je iznosila samo 27 µg/m3. Ali desetak dana kasnije koncentracije su bile ekstremno veće. Tako je u posljednjem danu 2012. godine prekoračen prag uzbune (3 uzastopna sata s koncentracijama SO2 većim od 500 µg/m3), a satni prosjek koji je dozvoljen samo 24 puta godišnje (500 µg/m3) prekoračen je samo tog dana čak 13 puta! Najveća zabilježena vrijednost je bila u večernjim satima, pa su građani Zenice novogodišnju noć proveli s četvorocifrenim koncentracijama sumpordioksida.

zenica2

Do sada je ispunjen samo jedan od 13 zahtjeva sa protesta: održana je tematska sjednica Općinskog vijeća Zenica, 29.1.2013, koja je trajala 7 sati. Na sjednici je dobivena zvanična potvrda da je stanje okoliša u Zenici sve gore, da ekološki projekti u ArcelorMittalu kasne i da skoro nijedna inicijativa koju je Vijeće uputilo višim nivoima vlasti (kanton, Federacija) još nije realizovana. Da li će se ispuniti i ostali zahtjevi, pokazaće vrijeme. Samo koliko li će do tada još građana Zenice oboljeti od respiratornih bolesti, karcinoma i leukemije?!

Enesa Mahmić

 

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *