Puna podrška Vlade kantona aktivnostima Udruženja za borbu protiv raka dojke

Puna podrška Vlade kantona aktivnostima Udruženja za borbu protiv raka dojke

Premijer Fikret Plevljak primio je jučer članice Udruženja za borbu protiv  raka „Život“ Zenica na čelu sa Suadom Bobić, predsjednicom Udruženja i prim. doktorom Harunom Drljevićem, jednim od osnivača ovog udruženja,inače načelnikom Službe za bolesti dojke pri Kantonalnoj bolnici Zenica.

Članice Udruženja, prije svega, zahvalile su premijeru na velikom razumijevanju koje je iskazao u dosadašnjem periodu za ciljeve i aktivnosti ovog udruženja. Suada Bobić, predsjednica Udruženja informisala je premijera o aktivnostima i djelovanju članica na podizanju nivoa svijesti o ovom oboljenju. Istakla je da su samo prošle godine održali preko 20 predavanja o načinima liječenja i borbe protiv raka dojke, te da se redovno organizuju psihoterapije za žene koje prolaze ovu bolest i istakla u tome veliku pomoć dr. Halime Hadžikapetanović, načelnice Centra za mentalno zdravlje Zenica.

Pominjući probleme s kojima se susreću članice Udruženja kao i sve druge žene oboljele od ove opake bolesti, dr. Drljević kazao je da ga raduje što su i Vlada i Skupština Zeničko-dobojskog kantona uvrstile u program svog rada za april ove godine donošenje odluke o obimu prava na korištenje ortopedskih pomagala. To je inicijativa koja jako puno znači za dostojanstvo ovih žena i zahvalio premijeru Plevljaku na uloženom trudu i ličnom i profesionalnom angažmanu da se ova tema stavi na dnevni red Vlade i Skupštine.

Premijer Plevljak je ovom prilikom istakao da je glavna prepreka efikasnom liječenju ove bolesti birokratija kako u zdravstvu tako i u državnim institucijama i ova Vlada je čvrsto opredjeljena da taj od ranije ukorijenjeni birokratski odnos ukine te da se ne dozvoli ljudima koji profesionalno rade u ovoj oblasti da odlučuju o sudbinama i životima drugih ljudi, tako što će ostvarivati neki svoj vlastiti interes. To se odnosi kako na one koji su angažovani u politici tako i u zdravstvu.

– „Svi ljudi moraju da se prema vama odnose onako kako vi to zaslužujete jer vi ste i majke i supruge i sestre i nosite ogroman teret odgovornosti na svojim plećima.Ova vaša muka može biti lakša samo sa jednim ljudskim i dostojanstvenim odnosom drugih prema vama. Stoga predlažem da započnemo projekat nabavke i korištenja mobilnog mamografa i da se ovim pokriju prigradska i seoska područja na Kantonu. Predlažem vam također da osnujete udruženje na nivou Kantona kako bismo zajednički dosegnuli mnogo veći broj žena oboljelih od ove bolesti i kako bi sve one mogle naći neophodnu pomoć i podršku kroz rad vašeg Udruženja. Nemojte se nikad prestati boriti, prije svega, radi vaše djece, a onda i svih ostalih. Vlada Kantona pomoći će na svaki način vaše aktivnosti, učestvovat ćemo u njima i mi, članovi Vlade, jer time vam želimo pokazati da u svemu ovome niste same i da imate našu maksimalnu podršku, rekao je na kraju premijer Plevljak.

 

Press služba ZDK

O Press sluzba ZDK

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *