Mreža vijeća učenika Zeničko-dobojskog kantona (mreVUK ZDK) otvorila je put ka rješavanju problema srednjoškolske populacije u ZDK

Mreža vijeća učenika Zeničko-dobojskog kantona (mreVUK ZDK) otvorila je put ka rješavanju problema srednjoškolske populacije u ZDK.

 
tarik 1

(s lijeve strane) Senaid Begic, ministar Mirko Trifunović, Predsjednica Greda i Škrgo Tarik-zamjenik predsjednika

U ponedjeljak 18. marta u Zenici je u sjedištu Skupštine Ze-do Kantona potpisan Memorandum „ o saradnji u oblasti  poboljšanja položaja srednjoškolaca, kvalitete obrazovanja mladih i razmjeni informacija“ između Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona  i Mreže vijeća učenika Zeničko-dobojskog kantona (mreVUK ZDK). To je jedan od razloga našeg intervjua sa Predsjednicom mreVUK-a ZDK, Nedžlom Gredom. Za ovu osobu čuli smo da je ponos svog grada Visokog, te da je prije par sedmica proglašena i osobom sedmice u Visokom.

1.Recite mi Nedžla, šta predstavlja potpisivanje memoranduma o saradnji sa ministarstvom obrazovanja srednjoškolaca u ZE-DO kantonu?
– Prije svega, hvala vam, što ste odvojili vrijeme kako bih i vas, a i mlade informisala oko naših aktivnosti. Potpisivanje memoranduma svim srednjoškolcima ZDK predstavlja veliku stvar, prvi smo u Federaciji BiH koji kao krovnu instituciju za sva srednjoškolska pitanja. Samim činom potpisivanja riješili smo neke stalne probleme koji su nas pratili, tipa nerazumijevanje od strane nekih direktora, nedopuštanje na odlazak na seminar, neku akciju i sl, a na ovaj nacin takav vid sputavanja u nasoj Mreži neće više predstavljati problem. Mi smo otvorili put ka načinu rješavanja problema srednjoškolaca u Zeničko-dobojskom kantonu.

2.Kakvi su vaši odnosi sa ministarstvom i koliko će to pomoći mreVUK-u ZDK?
– U ovom kratkom periodu, tačnije od mjeseca novembra 2012. godine zahvaljujući Komisiji za mlade ZDK i njenom Predsjedniku Senaidu Begiću, uspjeli smo ostvariti kontakt sa ministarstvom. Doista, sve je išlo pomalo neočekivano, bez nekih problema, nakon što smo im poslali prijedlog Memoranduma, oni su ga prihvatili takvog, bez ikakvih promjena, i to nam je odmah otvorilo mnoga vrata.
Mislim da ce ovaj novonastali odnos mreVUK-a i resornog ministarstva itekako koristiti i svim srednjoškolcima po pitanju zaštite prava i obaveza, omogućavanju kvalitetnijeg i boljeg obrazovanja, i samim time veceg aktivizma mladih ZDK.

 

3.Možes li mi Nedžla reći nešto više o vasoj Mreži. Kako ona funkcioniše i kako jednostavno postati članom vaše mreže?
– Mreza vijeca ucenika predstavlja grupaciju predsjednika Vijeca ucenika svih srednjih skola sa podrucja naseg kantona. Bavimo se zastitom i promovisanjem prava i obaveza srednjoskolaca, aktivizmom i edukacijom mladih, humanitarnim i ekoloskim stvarima.
Zbog razudjenosti naseg kantona, prisiljeni smo da najvise radimo putem drustvenih mreza. Minimalno 2 puta godisnje se sastajemo da napravimo godisnji plan i program, i onda se online dogovaramo oko ostalih stvari. Sad za sad imamo dobra iskustva, i kako smo primorani na takav nacin rada ne bih da se zalim. Da biste postali clanom nase Mreze dovoljno je samo da budete predsjednik Vijeca ucenika svoje skole.

tarik 2

Sjednica Komisije za mlade Ze-Do, 18.mart 2013.god. Skupština Zeničko-dobojskog kantona

4. Na kraju jedno općenito pitanje. Čime se ti još baviš osim mreVUK-a ZDK  i zasto mladi više nisu uključeni u društveno koristan rad u Bosni i Hercegovini?
– Osim mreVUK-a ZDK, clan sam mnogih NVO i Udruzenja, kroz koja takodjer pokusavam da mijenjam neke stvari i budem drustveno korisna. Takodjer, glumim u dvije pozorisne grupe, u slobodno vrijeme kojeg je stvarno jako malo, rekreativno treniram odbojku.
Mislim da su danas mladi poprilicno ukljuceni u drustveno koristan rad, iz dana u dan mladi imaju sve vise i vise mogucnosti da biraju na koji aspekt drustva zele da uticu, sve je veci broj organizacija, udruzenja, sve je veci izbor.
Naravno, taj procenat aktivnih mladih bi se itekako trebao povecati, a razlog zasto neki mladi ne zele da se bave aktivizmom mislim da je to sto od toga, kako se kaze u narodu „ne vide hajra“, danas se sve svelo na to da se zaradi, da se sebi stvori dobar ugodjaj, a ostali nek se snalaze.
Dok god se svijest kod nekih ljudi ne promijeni, oni nece moci doprinijeti boljoj buducnosti BiH.

 

O Emin Mahmutefendic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *