KONJANICI U TUZLI

Nakon Tešnja, Sarajeva i Gračanice, historijski roman Konjanici, autora Mustafe Muće Bešlagića dana 26.3.2013 godine preselio se i u Tuzlu.

U amfiteatru Arhiva tuzlanskog kantona koji je bio ispunjen do posljednjeg mjesta Konjanike su publici približili i predstavili promotori: Ramiz Brkić publicista i pisac, Mr. Sakib Kurtić prof. fakulteta u Travniku i pisac, Mr. Esmir Bašić dir. Opće biblioteke Tešanj u ime izdavača i moderator, prof. Hatidža Fetahagić iz Tuzle.

Konjanici su pobudili veliko interesovanje tuzlaka jer se u romanu tretira vrijeme osmanlijske vladavine u Bosni kada je između ostalih nastala i kasaba koja danas nosi ime Tešanj. Zahvaljujući prije svega autoru Konjanika, prvi put je u historiji Bosne, bošnjaštva i Tešnja iz historijskog mulja najzad izvučen utemeljitelj svega tešanjskog Gazi Ferhad beg koji je svo vrijeme bio nepravedno prekriven zaboravom.

Prvi put u dugogodišnjoj historiji Bosne, bošnjaštva i Tešnja, nakon tačno 500 godina ili pet vijekova, autor Bešlagić je literarnim zahvatom oteo od daljnjeg nepravednog zaborava utemeljitelja Tešnja i svetešanjskoga Gazi Ferhad bega, i s pravom ga makar i na literaran način postavio među zaslužne Bošnjake.

Emisari će i kroz naredne promocije koje će u aprilu biti održane u Srebreniku, Gradačcu, Kaknju, Zenici i dr. nastaviti širiti glas o tešanjskom vakifu Gazi Ferhad begu koji je bio utemeljitelj današnje najrazvijenije općine u Bosni i Hercegovini.

Kićo

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *