Skandalozno!?

fuad-sisic

Dnevni avaz, utorak – 09. aprila 2013. godine, strana 9, nadnaslov:
Skandalozno: Muhamed Đonlagić dobiva pravne bitke, izvršenje izostaje a u naslovu velikih slova: SDA već 17 godina u Tešnju ne provodi sudske presude.

Novinarka ovih dnevnih novina je prenijela priču Muhameda Đonlagića, a urednici su istakli podnaslov i naslov. To što je Muhamed Đonlagić iz svog osobnog interesa pričao samo pojedine segmente cijelog slučaja koji je započeo davne 1990. godine, prije nego što je SDA i osnovana, ja mogu razumjeti iako ne opravdavam. Muhamed Đonlagić može uzeti sebi za pravo zbog toga što ima novac, ili zbog toga što ima takvu narav, da očekuje svako rješenje onako kako on misli da treba da bude i u skladu sa njegovim osobnim interesom. On smatra: „da Ćorić uživa podršku Fuada Šišića, sada Predsjedavajućeg OV-a a koji je prije toga bio dugogodišnji načelnik i predsjednik općinske organizacije SDA. Đonlagić kaže da je Općina Tešanj sa Šišićem na čelu „opstuirala samu sebe“. Uz to, prenosi novinarka Dnevnog avaza tvrdnju i bojazan Đonlagića:“Šišićeva sadašnja pozicija omogućava mu da zadrži titulu tešanjske sive eminencije, te da će Šišić pokušati legalizirati Ćorićev objekat na Općinskom vijeću tako što će ga planirati u novom prostornom planu Jelaha“.

Sve to Muhamed Đonlagić može kazati, postoje ljudi koji svašta govore, ali ne znam da to znači da novinari imaju pravo na isti način sve to prenositi u javnost. Novinarka Dnevnog avaza, ili bilo ko drugi ko informiše javnost trebao bi se potruditi upotpuniti sliku, besmislene stvari razotkriti i ne zbunjivati javnost, a javnosti predstaviti ovakve stvari prije svega kroz činjenice.
Prva činjenica, pored Fuada Šišića na poziciji općinskog načelnika do danas su se nalazile još četiri različite osobe (i iz različitih stranaka: SDP, SBiH, SDA) pa kako je moguće da se samo Fuad Šišić proziva? Osim ako se uzme u obzir krivično gonjenje protiv mene koje je tužilaštvo uz asistenciju Muhameda Đonlagića radilo, i na kraju izgubilo sudski proces a ja oslobođen bilo kakve odgovornosti. Naravno, i teško je da će neko povjerovati da su niko od njih ne valja, ali kada se okomite samo na jednog – možda neko i povjeruje.

Druga činjenica, ako sam ja dugogodišnji općinski načelnik (a jesam), i sada Predsjedavajući OV-a (a jesam), pa kako mogu biti siva eminencija. Ja sam bio najisturenija osoba ispred lokalne vlasti dugo godina, a sive eminencije nisu nikada u takvoj poziciji. To bi novinarka nesumnjivo trebala znati.

Treća činjenica, novinarka bi trebala znati da u prostornom planu se ne definišu pojedinačni objekti, ali se definišu u regulacionom planu. I novinarka je jednostavno mogla tražiti informaciju ili uvid u regulacioni plan Jelaha koji je na snazi dugo godina pa da se uvjeri da taj objekat u tom planu već postoji. I ne samo to, nego da postoji već više od deset godina pravosnažna građevinska dozvola za taj objekat. Mogla je tražiti da vidi tu dozvolu, i da vidi i rješenje Vrhovnog suda Federacije kojom se odbacuje tužba za poništavanje te građevinske dozvole. A kada neko ima građevinsku dozvolu, ne znam kako će mu srušiti objekat? U upravnom postupku koje vodi administracija to nije moguće.

Četvrta činjenica, novinarka bi to svakako trebala znati, sve da je kojim slučajem tačno u pogledu moguće izmjene „prostornog plana“ a nije, ali pod tom pretpostavkom, Općinsko vijeće na prijedlog Općinskog načelnika odnosno nadležne službe, nakon angažovanja projektne kuće i javne rasprave, donosi takve odluke. Predsjedvajući Vijeć ima jedan od 25 glasova, dakle 4 (četiri) %. A novinarka mi stavlja 100 (sto)%! Pa lahko je tako biti novinar, ali daleko je od profesionalnog.

Na kraju, sramno je od urednika da za upravne postupke proziva političku stranku, makar to bila i SDA, i makar te novine bile Dnevni avaz.

Fuad Šišić
Raduša bb
7460 Tešanj

O Tesanj Net

3 0 komentara

  1. Poštovani Sakibe,
    na Vama da vjerujete kome hoćete. Ja sam iznio činjenice koje se mogu provjeriti i nisam tražio da mi se vjeruje ili ne vjeruje. Uz to iznio sam samo proceduralne tačke donošenja regulacionih panova. U vezi sa regulacionim planom Tešanjke, provjeriću koje godine je taj plan donesen. Ne sjećam se da sam ja bio tada općinski načelnik, ali nije to presudno ni važno. U pravilu, prijedlozi izneseni tokom javne rasprave se (iako nisu prihvaćeni) iznose kroz obrazloženje u konačnom prijedlogu prema Vijeću, odnosno vijećnicima. Ništa se ne krije. To je generalna procedura koja se treba poštovati, i koliko ja znam, do sada se poštovala. To što neko pojeidnačno komentariše njegova je stvar, ali se ovo može provjeriti.

  2. Evo provjerio sam na http://www.opcina-tesanj.ba, Regulacioni plan Tešanjka je donesen u augustu 2005. godine, a ja nisam bio općinski načelnik u periodu 2000-2008.

  3. Haha ja PALANKE i GOVANA. Pa šta hoćete od nacionalnih stranaka ???????? One (nacionalne stranke) i jesu povele i vodile ovaj nedavni rat upravo iz vlastitih, ekonomskih, interesa. Imati MOĆ i KONTROLU znači IMATI SVE. I ONE TO I IMAJU. A što ih narod bira???????? Pa da je bolji od njih ne bi to radio. Naučio ovaj narod na nerad, sadaku i otimanje od drugoga ( komšije) a političke vođe im to pred svake izbore i obezbijede (NARAVNO DŽABA, PA NEĆE VALJDA NAROD I TO NA LICU MJESTA PLAĆATI), polugolu pevaljku, brlju i koju mrvicu kruva i eto ih ponovo na vlasti do sljedećih izbora. I tako u krug.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *