Mješovita srednja škola, Tešanj briljirala na 9. Sajmu privrede Općine Tešanj

s11

Na 9. Sajmu privrede Općine Tešanj koji je trajao od 11.04.-13.04.2013.god., svoje učešće  uzela je i Mješovita srednja škola, Tešanj. Predstavnici naše škole bili su učenici sljedećih zvanja i zanimanja: poslovno-pravni tehničari, tehničari za mehatroniku, cvjećari i monteri suhe gradnje.

Učenice Lejla Sinanović, Sehida Šabanović, Amina Šabanović, Elvisa Serhatlić, Amela Unkić, Emina Ramić, Almedina Huskić i Azra Halilović prezentovale su svoj rad iz predmeta Preduzeće za vježbu (PZV), tačnije predstavile su nakit koji su lično izradile u svojoj imaginarnoj firmi naziva „Pearl“. Posjetioci nisu krili oduševljenje radom naših vrijednih i perspektivnih učenica, koje su pored prezentacije uspjele i prodati mnogo svojih proizvoda. Njihovo izlaganje privuklo je pažnju i učenika Srednje škole iz Kaknja koji su izrazili želju za uvođenjem sličnog predmeta i u njihovoj školi.

Tehničari za mehatroniku, Rasim Mujezinović, Alija Ibrahimkadić, Ibrahim Omahić i Hidaet Numić prezentovali su svoje znanje iz praktične nastave na didaktičkom pomagalu za izvođenje vježbi iz pneumatike i elektropneumatike. Njihovo izlaganje je privuklo pažnju većine posjetilaca Sajma. Studenti mašinskog fakulteta, smjer mehatronika, iz Tuzle su zajedno sa svojim profesorom bili i više nego oduševljeni izlaganjem naših mehatroničara. Ostali koji su imali priliku da se pobliže upoznaju sa mehatronikom, bili su fascinirani sa širokim spektrom znanja naših učenika.

Monteri suhe gradnje Kemal Braćkan i Maid Muminović predstavili su posjetiocima svoje takmičarske radove koje će imati priliku izlagati na nadolazećem međunarodnom takmičenju u Skoplju. Njihov eksponat bio je vezan za gradnju sa regips pločama.

Ovoga puta, na Sajmu su bili prisutni i naši dragi gosti iz Slovenije, Darko Lihteneker i Uroš Lukić iz Školskog centra Velenje (MIC). Ovo je prvi puta da su mogli vidjeti naše učenike na djelu. Gosti iz Slovenije bili su ugodno iznenađeni našim učešćem na Sajmu i rezultatima rada naših učenika.

Pored gostiju iz Slovenije, štand Mješovite srednje škole posjetili su i gosti iz Vlade ZE-DO Kantona, Premijer, Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZE-DO Kantona gosp. Mirko Trifunović i ostali ministri. Posebno nam je drago što su naš štand posjetili istaknuti privrednici sa područja naše i susjednih općina i načelnik Općine Tešanj gosp. Suad Huskić. Mnogi privrednici bili su zainteresovani za planove naših učenika u budućem obrazovanju i sticanju prakse van škole.

Na kraju možemo zaključiti da je ovo predstavljanje naše škole bilo vrijedno pažnje i donijelo pozitivne rezultate. Ovo je pokazatelj koliko naša škola  prati potrebu povezivanja sa tržištem rada i kroz inovacije i učešće na ovakvim manifestacijama potvrđuje svoje mjesto lidera na tržištu obrazovanja u Bosni i Hercegovini.

Nadamo se da će obećanja data našoj školi i našim učenicima biti ispunjena. Vidimo se i iduće godine kada ćemo se pokazati u još boljem izdanju, ako je to moguće.

 

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *