22. april – Svjetski Dan planete Zemlje

22 april 2013 025

Povodom obilježavanja Svjetskog dana planete Zemlje Udruženje sportskih ribolovaca „BLINKER“ Kalošević – Tešanj u saradnji sa Osnovnom školom „Abdulvehab Ilhamija“ u Kaloševiću i područnim školama Mrkotić i Bobare, organizovali su jednodnevnu radnu akciju na čišćenju puteva u mjesnim sredinama Kalošević, Mrkotić i Bobare, te obala i korita rijeke Usore i Jezera „Mrkotić“.

Akcija je održana 20.04.2013 godine ( subota ) sa početkom u 09,00 sati.

Akciji je prisustvovalo 120 učenika O.Š. „Abdulvehab Ilhamija“ Kalošević i 30 članova ribolovnog društva „BLINKER“ Kalošević-Tešanj.

Učenici i nastavno osoblje Osnovne škole „Abdulvehab Ilhamija“ radili su na prikupljanju smeća i pet ambalaže na putnim pravcima kroz naseljena mjesta Mrkotić, Kaloševi, Putešić i Bobare, dok su ribolovci bili angažovani uz korito rijeke Usore od Kaloševića do jezera „Mrkotić“. Tom prilikom je sakupljena veća količina smeća koja je upakovana u PVC vreće te prevežena do zbirnog odlagališta smeća.

Angažovanjem radne mašine ribolovci su uspjeli trajno ukloniti divlju deponiju smeća ispod Jezera „Mrkotić“.

Pored područne osnovne škole u Mrkotiću nastavnica Amra Unkić je sa svojim đacima zasadila jedan drvored sadnica drveta Katalpa.

Zahvaljujući podršci menadžmenta Općine Tešanj svim učesnicima akcije obezbjeđen je dovoljan broj rukavica za rad, vreća za smeće, topli obrok i piće, te odvoz prikupljenog smeća do gradske deponije.

Takođe Općina Tešanj je obezbjedila angažovanje radne mašine, te se ovom prilikom javno zahvaljujemo menadžmentu Općine Tešanj.

Na kraju ove radne akcije predstavnici NVO “Posavina bez mina“ održali su svim učesnicima akcije stručno predavanje u sklopu implementacije projketa „ Općinski plan protiv-minskih akcija“ te nakon uspješnog predavanja podijelili štampane letke i brošure sa kartom općine Tešanj na kojoj su označena minska polja.

Izvođače akcije posjetio je i sam Načelnik Općine Tešanj gosp. Suad Huskić zajedno sa Sabahudinom Omerbašićem, te su isti bili pozitivno iznenađeni samim rezultatima akcije.

Akciju su podržale i dale svoj doprinos i medijske kuće „ANTENA RADIO“ Jelah, „RADIO TEŠANJ“ i Televizija „SMART“ iz Tešnja.

USR „Blinker“ Kalošević – Tešanj se ovom prilikom zahvaljuje svima koji su na bilo koji način doprinjeli uspješnom održavanju ekološke akcije povodom 22. aprila – međunarodnog dana planete Zemlje.

Više fotografija možete pogledati na ovom linku.

 

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *