Planinarski izlet na Bijambare

936135_449939005090389_1198945817_n

U nedjelju, 21.04.2013. godine u organizaciji PSD „ZMAJEVAC-684“ Tešanj, uspješno je izveden izlet na Bijambare. Na ovom izletu učestvovalo je 57 izletnika iz Tešnja, Maglaja, Zavidovića, Žepča i Zenice mješovite starosne strukture.

Izletnici su imali priliku da prošetaju prelijepim parkom prirode Bijambare, obiđu pećine, te se druže ispred planinarskog doma uz iće i piće, kao i muziku.

Za one koji su htjeli da vide park iz druge perspektive, bio je na raspolaganju eko vozić koji vozi duž staze, od ulaza do planinarskog doma.

Bijambare su zakonom zaštićeno područje od strane Sarajevskog kantona, i to zaštićeno područje pete kategorije odnosno zaštićeni pejzaž. Nalazi se desno od magistralne ceste Sarajevo – Tuzla uz rub Nišićke visoravni između sela Nišići i Krivajevići. Administrativno pripada ilijaškoj općini.

Prostire se na 370 hektara i obuhvaća gustu crnogoričnu šumu, pašnjake, brojne krške fenomena kao što su vrtače i ponori dvaju potoka, te šest pećina. Najveća pećina se naziva Glavna bijambarska pećina, Srednja bijambarska pećina ili jednostavno Bijambare. Ova pećina je duga 420 metara i sastoji se od četiriju hodnika od kojih je posljednji najveći i naziva se “koncertna dvorana”. U Gornjoj bijambarskoj pećini pronađeni su ostaci pećinskog čovjeka, alat za obradu kamena, te ostaci nekih životinja. Srednja bijambarska pećina je specijalni geološki rezervat, dok je Gornja Bijambarska pećina paleontološki spomenik prirode.

Dženaid Brkić, prof.

O Tesanj Net

Jedan komentar

  1. super druzenje , nastaviti i dalje

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *