U korak sa zakonima o mladima u BiH

130422121.7_xl

22.04.2013. godien u Hotelu Bristol Sarajevo održana konferencija pod nazivom “U korak sa zakonima o mladima u BIH”, u organizaciji Instituta za razvoj mladih KULT. Na konferenciji su učestvovali predstavnici vlasti, međunarodne organizacije, omladinski savjeti/vijeća mladih i razni mediji.

Ovom prilikom su predstavljeni primjeri dobrih praksi provođenja dvaju zakona o mladima u BiH te rad, utjecaj i uloga vijeća mladih/omladinskih savjeta kao krovnih omladinskih udruženja u BiH. Prema analizi koju je uradio Institut za razvoj mladih KULT, u 43,5% slučajeva formiranje vijeća mladih/omladinskog savjeta donijelo je promjene u odnosu lokalne zajednice i lokalnih vlasti spram mladih. To je samo jedan od pokazatelja koliko je važna uspostava i održivo funkcioniranje vijeća mladih/omladinskih savjeta, uz činjenicu da vijeća mladih/omladinski savjeti okupljaju više od 3 000 mladih u BiH.

IMG_20130422_104312
 
Konferenciji je prethodio radni sastanak, koji je održan u Obrazovno-razonodnom centru za mlade Spajalica, u kojem su predstavnici vijeća mladih/omladinskih savjeta izradili zajedničku izjavu o važnosti njihove saradnje sa vladinim institucijama, koja glasi:
 
“Vijeća mladih ili omladinski savjeti su krovna udruženja mladih zasnovana na dobrovoljnom članstvu omladinskih organizacija. Legitimni smo predstavnici sa približno 750 000 mladih u BiH od kojih je 30000 aktivno na polju omladinskog djelovanja. Predstavljamo interese mladih na svim nivoima vlasti. Kao takvi, zalažemo se za unapređenje položaja mladih u svim sferama društveog djelovanja, prventveno za sprovođenje već usvojenih strategija i zakona o mladima te usvajanju novih koji bi poboljšali status mladih u BiH. Nedopustivo je da sve više nas mladih odlazi iz svojih čaršija, a da niko ne iskazuje interesovanje da nas zadrži. Od vlasti očekujemo da na efektivan način pronađu rješenja kako bi nam obezbjedili bolje obrazovanje, nova radna mjesta koja treba da nam osiguraju osnivanje porodica. Očekujemo da nam osiguraju bolji socijalni status, te bolje zdravstveno osiguranje. Ono što nama treba je više prakse u školama i na fakultetima kako bi znali raditi svoj posao. Treba nam više prostora za mlade u kom bi mogli iskazati svoj potencijal, treba nam kvalitetniji program iz oblasti kulture i sporta. Ono što treba da naglasimo jeste veća materijalna i nematerijalna podrška, tj.zasebna izdvajanja u budžetu za nas mlade. Od vlasti očekujemo da omladinske savjete odnosno vijeća mladih prepoznaju kao partnere sa ojima će zajedno raditi na ostvarivanju ciljeva i unapređenja položaja mladih.”

Predsjednik vijeća mladih općine Tešanj, g. Armin Maglić je učestvovao na konferenciji i radnom sastanku. Na zajedničkom druženju uspostavljeni su novi kontakti i razmjenjena iskustva o radu vijeća mladih. Izvršni direktor KULT-a g. Jasmin Bešić je pohvalio do sadašnji angažman općine Tešanj po pitanju mladih.

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *