Kontraefekat

fuad-sisic

Ko drugome jamu kopa,
sam u nju pada.

Nacistički avioni nadletjeli su jednog dana iznad savezničkih položaja, ali nisu bacili bombe, već letke. Čudno, zar ne? Možda će biti jasnije kad se objasni šta je bilo na njima i koji efekat su trebali da postignu. Opis letka je prost – zgodne i lijepe žene i jednostavan natpis: ”Biću tvoja ako se predaš!”.

Nijemci su na ovaj način htjeli da podsjete savezničke vojnike na kćerke, majke i supruge. Namjera im je bila da poljuljaju psihu suparničkih vojnika, a pravo značenje letaka trebalo je da bude: “Znaš šta će se dogoditi tvojoj sestri, kćerci, supruzi? Možda još imaš vremena da se predaš i to spriječiš.”.

Bio je to veliki rat u kome je sve dozvoljeno da nadmudriš i onesposobiš svog protivnika, ali u ovom slučaju Nijemci su bili ti koji su izvukli deblji kraj. Saveznički vojnici su sa radošću sakupljali letke. Bilo je to napokon nešto prijatno za oči u šta su mogli da pogledaju usljed mučnih prizora na frontu. Jedan dio onoga što su nacisti željeli se ostvario, vojnici se jesu sjetili svojih voljenih žena, ali to im je bio samo veći podsticaj da se bore za njih i da se kao pobjednici vrate kućama gdje ih neko čeka. Nijemci su postigli potpuni kontraefekat.
Prijatelj mi je napisao mail protekle sedmice u kome kaže da je imao radnu subotu, parkirao automobil na parkingu susjedne firme koja nije radila te subote, ali ubrzo ga je pozvao portir susjedne firme (prijetnjom prijave policiji) da ukloni svoje auto sa tuđeg parkinga. Portir je radeći svoj posao dosljedno i „bez pardona“, sasvim sigurno napravio kontraefekat za svoju firmu. Zar slobodan parking prostor, koji se inače ne naplaćuje, ne treba biti u funkciji parkinga? Njegova korisnost je samo onda kada je isti u funkciji, inače je beskoristan.
Prošle godine sam bio promotor na jednoj književnoj večeri u Gradskoj biblioteci – Zenica. Tu ispred zgrade biblioteke bilo je nekoliko parking mjesta na kome je pisalo samo za potrebe jedne druge ustanove koja je smještena u istoj zgradi. Radno vrijeme te ustanove završava u 16,00 sati. To sam uočio, i parkirao auto na taj parking jer već je bilo 19,00. Ali nije isto mislio policajac koji je obavljao svoju dužnost. On je doslovno slijedio ono što je bilo napisano, to što se neko nije pobrinuo da u najboljem interesu stavi znak zabrane od 06,00 do 16,00 nije bio problem za policajca. Za njega nije ništa predstavljala činjenica da moje auto nikome neće smetati, da će taj parking prostor biti slobodan, neupotrijebljen, beskoristan do sutra ujutro. Naprotiv, on je tumačeći propis, znak zabrane, bez obzira na očiglednu besmisao, upravo osiguravao da taj parking prostor ne bude u svojoj funkciji. Ipak, ja nisam pomjerio auto do završetka promocije, ali kada sam izašao za brisačem sam našao uredno popunjenu kaznu. Policajac je uradio svoj posao i postigao kontraefekat. Po mom mišljenju, ali po mišljenju njegovog šefa – ko zna, možda i nije, a po budžet – sasvim sigurno nije.

Zajednička opća posljedica političkih stranaka na vlasti, u našim okolnostima, je kontraefekat. Na vlast se dolazi, uglavnom, zahvaljujući kontraefektima političke konkurencije u vlasti a ne sopstvenim prednostima. Oni koji su na vlasti, po prirodi same vlasti, rade tako nadajući se podršci i ostanku u vlasti. Ono što rade uglavnom ima kontraefekte po njih same (u smislu podrške birača), ali i po zajednicu (u smislu efikasnosti javnih institucija i razvoja koji se očekuju).
Bio sam u prilici doživjeti kontraefekat svih napora i angažovanih resursa. Događalo se, na primjer, da dođete u priliku raditi neki projekat, stignete do građevinske dozvole, potrebnog finansiranja, ugovora i očekujete dobro raspoloženje građana u području realizacije projekta. Nekada se dogodi sasvim suprotno. Nekada izvođač radova neprofesionalnim pristupom iritira stanovnike pa sve prethodno pada u vodu. Sjećam se izgradnje kanalizacije u Raduši, nisam bio općinski načelnik ali znam da je izvođač radova toliko iritirao vlasnike parcela svojom bahatošću, a onda i veoma lošim izvođenjem radova da je tadašnja vlast (bez obzira na uložene napore) mogla očekivati samo kontraefekte. Asfaltiranje ulice ispred zgrade Općine, u septembru protekle godine, imala je po svemu sudeći kontraefekat. Iako je projekat trebao biti urađen dvije godine ranije, u jesen 2010. godine, zbog vremenskih uslova je odgođeno za proljeće. Na proljeće, novi ministar i nova pravila te se sve odgađa za narednu, 2012. godinu. I nakon mnogo poziva i razgovora da se preuzete obaveze izvrše, pomislio sam da nema ništa od toga. A onda, subota poslije podne, dobivam poziv Direktora kantonalne direkcije cesta da naredne sedmice počinju radovi na ulici ispred zgrade Općine. Velim, hvala Bogu, ali već je vrijeme izborne kampanje i čuo sam mnogo negativnih komentara. Ljudi su bili uvjereni da se to radi zbog izbora, iako nije tako bilo. Uz to, izvođač radova pravi veoma loš spoj asfalta tako da centralna ulica po završetku prilično loše djeluje. Da kontraefekat bude potpun, izvođač radova loše izvodi i horizontalnu signalizaciju.

Postavljanjem semafora u gradu postigao se efekat da se obuka novih vozača mogla obavljati jer je ispunjen zakonski minimum, ali i kontraefekat u pogledu regulacije saobraćaja. U to vrijeme sam radio u MHBA. Jedan dan sam stigao do sadašnje zgrade Reifeinsen banke gdje je već bila formirana kolona vozila. Uskoro sam saznao da su semafori stavljeni u funkciju, i posljedica je bila očigledna. Naredni dan isto. Nazvao sam općinskog načelnika i prenio svoj osjećaj. Velim, nisam imao zastoje prije puštanja u funkciju semafora, bio je usporen saobraćaj, gužva u tim kriznim terminima, ali nikada nisam zastao tako daleko. Vjerujem da su i drugi protestovali, i načelnik je dao nalog da se semafori isključe.
Primjera je mnogo, javljaju se svakodnevno, unutar organizacija i izvan njih. Rukovodstvo treba misliti o tome, i poduzimati korektivne i preventivne mjere kako bi se kontraefekti smanjivali a zadovoljstvo korisnika usluga, kupaca, uposlenih, zajednice – povećavali.

Fuad Šišić
Raduša bb
7460 Tešanj

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *