Učešće na 80. poljoprivrednom sajmu u Novom sadu

20130519_113038

Izlagači štanda Vlade ZDK ostavarili brojne kontakte za vrijeme dosadasnjeg učešća na sajmu i ugovorili ozbiljne poslovne saradnje i predstavništva.

Direktor firme MADI d.o.o. Tešanj, Maid Jabandžić susreo se sa poslovnim partnerima iz Bjelorusije, Poljske, Makedonije i Kosova. (Slike 1,4,5)

Također predstavnici OP BIOS Visoko dogovorili su zastupnišvo za sisteme za navodnjavanje u regionu kao i izgradnju plastenika i staklenika u Srbiji. Pored toga ostavreni su kontakti za predstavništva poljoprivredne mehanizacije i rezervnih dijelova proizvođača iz Turske za BiH.

I predstavnici firmi AS GROUP d.d. Jelah i VIMES d.o.o. Visoko su ostvarili pozitivne kontakte sa partnerima iz okruženja.

Za indirektne izlagače: Salčinović d.o.o. Zenica (tjestenine, kolači, ćevapi), Zlatna kap Tešanj (razne vrste sireva), Biofit Visoko (prorodni sokovi, tjestenina od heljde), Bašbašča Breza (prirodni sokovi, pekmezi, rakija), Kalin SK Zenica (vlašićki sir), Mapex Maglaj (prirodna voda i rakija), također je zapažen veliki interes posjetilaca. Predstavnici MPŠV su praveći degustacije i podjelom promotivnih materijala navedenih proizvođača promovirali njigove proizvode i širili pozitivne impresije kod posjetilaca sajma.

Kao potvrdu navedenog imamo i izjave izlagača:

Maid Jabandžić, direktor firme MADI d.o.o. Tešanj: “Dosada najuspješniji sajam za preduzeće Madi u poslovnom smislu otkada naše preduzeće izlaže na sajmovima. Uspostavljeni poslovni kontakti sa mogim ozbiljnim firmama i potencijalnim inopartnerima, sto će, nadamo se, rezultirati novim  plasmanima i ugovorima za našu mesnu industriju.”

Nermin Kadrić, vlasnik PO Bios Visoko: “Danas smo uspostavili kontakte sa više zainteresovanih firmi i pojedinaca za naše proizvode i usluge, te smo do sada ugovorili isporuku sistema za navodnavanje za preko 25 ha voćnjaka kao i isporuku i montažu 350 m2 staklenika. Također, smo počeli konkretne razgovore sa nakoliko renomiranih firmi i nadamo sa da ćemo do kraja sajma potpisati ugovor o zastupanju naše firme u srbiji sa najmanje 1 remomiranim prodavcem.”

Ilma Valjevac, menađer firme Vimes d.o.o. Visoko: “Nakon dugog prisustva na Novosadskom sajmu u vidu posjetioca, ovo je prvi put da učestvujemo kao izlagači, zašto je zaslužna Vlada ZDK. Uzimajući u obzir da je naša firma jedina mesna industrija u ZDK koja ima izvozno rješenje ovo nam je velika prilika da pokušamo naplatiti dugogodišnja ulaganja u certificiranje i kvalitet preko učešća na tržištu zemalja u regionu, što naš bosanski kvalitet i zaslužuje ”

Najviše imponuje da je ideja prezentiranja domaćeg postala svrsishodna jer su zamisli organizatora učešća na sajmu postali stvarnost: uvezivanje domaćih proizvodnji sa stranim tržištima, što je i bio cilj.

I današnji dan je obilovao posjetama bosanskih zvaničnika. Treba izdvojiti posjetu delegacije skupštine Skupštine USK na čelu sa predsjedavajućim Hadžipašić Admirom (slika 3), te delegacije općine Bijeljina sa načelnikom  Mićom Mičićem koji su pohvalili organizaciju i izgled štanda, kao i činjenicu da je Vlada ZDK sa ministarstvima privrede i poljoprivrede jedini predstavnik sa područja FBiH. Štand je posjetio i predstavnik Beogradskog sajma koji je pozvao na učešće Beogradskom sajmu (Slika 7).

Potrebnu ozbiljnost i kvalitet prezentacije domaće proizvodnje predstavlja prisustvo Vlade ZDK kao garancije ozbiljnosti i kvaliteta svojih proizvođača.

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *