Ministrica Balorda promotorica izložbe „Kulturi pušenja je mjesto u muzeju“ u Visokom

Ministrica Balorda promotorica izložbe „Kulturi pušenja je mjesto u muzeju“ u Visokom

U povodu 31. maja, Svjetskog dana borbe protiv pušenja, u Zavičajnom muzeju u Visokom otvorena je izložba, pod nazivom „Kulturi pušenja je mjesto u muzeju“, autora prof. Senada J. Hodovića, muzejskog savjetnika. Na izložbi, koja će biti otvorena do 30. juna, izloženi su predmeti, kao što su pepeljare, upaljači, tabakere, pribor za kafu, značke sa natpisima cigareta, decenijama unazad, zatim literatura koja tretira temu o pušenju, fotografije sa snažnim porukama o štetnosti pušenja po ljudsko zdravlje…

Suorganizatori izložbe su Zavičajni muzej Visoko, Ministarstvo zdravstva ZDK i Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH, ispred kojeg se obratila doc.dr. Aida Ramić-Čatak. Autor Hodović je istakao da je pušenje porok koji nema ciljnu grupu, jer svi građani, direktno ili indirektno, osjećaju utjecaj ovog poroka sa dobro poznatim posljedicama.

Promotorica prim. dr. mr. med. sci. Senka Balorda, ministrica zdravstva ZDK, istakla je da ovisnosti počinju u ranoj dobi života, kada ljudsko biće počinje konzumirati kafu i čaj. Mi to zovemo legalnom ovisnošću, pa smo svi skoncentrirani na ilegalne ovisnosti, ovisnosti o pušenju, o alkoholu.

-Istraživanja koja je proveo Kantonalni zavod za javno zdravstvo Zenica pokazuju da su oko 64 posto zaposlenih pušači, ali da problem predstavlja i pušenje među mladima. Ankete koje smo proveli u srednjim školama su pokazale da 28 posto učenika puši, 29 posto povremeno ili stalno konzumira alkoholna pića i 10,5 posto se susrelo sa drogom. Međutim, kada se posmatraju samo srednjoškolci trećih i četvrtih razreda, njih 43 posto puši cigarete. Treba istaknuti i problem izloženosti pasivnom pušenju. Nepušači na radnom mjestu su, najvećim dijelom, prisiljeni udisati zrak zagađen duhanskim dimom, a ovakav problem ne zaobilazi ni djecu, istakla je promotorica Balorda.

Na otvorenju izložbe „Kulturi pušenja je mjesto u muzeju“, prisutni su poslušali i „Kasidu o tutunu“, odnosno o duhanu, napisanu u 17. stoljeću, autora Hasana Kaimije, u izvedbi Adhe Česa, maturantice Gimnazije Visoko.

U namjeri da se odviknu od pušenja, građani mogu dobiti stručnu pomoć u Ambulanti za tretman ovisnika o cigaretama u Zenici, pri Kantonalnom zavodu za borbu protiv bolesti ovisnosti Zenica i u Zavodu za borbu protiv pušenja u Sarajevu, pri nevladinoj organizaciji „Trezvenost“.

Pres služba ZDK

O Press sluzba ZDK

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *