Uloga američke ambasade i NVO-a u “POBUNI BEBA”

haris-sejdic Na prvi pogled sasvim spontano i bez neke posebne organizacije građani Sarajeva su u srijedu 05.06. i četvrtak 06.06.2013. godine okupljeni u tri grupe blokirali  izlaze iz zgrade Parlamenta BiH i Vijeća Ministara BiH na Marinom Dvoru.

Kako su prenijeli mediji, ali i brojni učesnici više stotina demonstranata protestvovalo je ispred Parlamenta BiH, tražeći da se usvoji konačan Prijedlog zakona o JMB.

Građani Sarajeva su svoje negodovanje izražavaju stvaranjem buke uz pomoć pištaljki i truba, te povicima „Lopovi“ i „Mi vas plaćamo“.. .

Podrška građanima Sarajeva stigla je iz drugih bh gradova, Mostara, Tuzle, Gradačca…  Uslijedilo je to što je uslijedilo, uposlenici u zgradi državnih institucija BiH, parlamentarci, ali i brojni strani bankari zajedno sa domaćinom Guvernerom Centralne banke BiH Kemalom Kozarićem koji su se se zatekli u državnim institucijama su izašli tek u zoru u petak 07.06.2013. godine, i to tek nakon što je Visoki predstavnik Valentin Inzko obećao da će se on lično uključiti u rješavanje problema zvanog JMB(G).

A gospodin Inzko u cilju rješavanja “krize” je započeo razgovore sa demonstrantima pred Parlamentom BiH oko 2:30 u petak ujutro. Obećao je građanima da će pokrenuti pitanje konačnog rješavanja Zakona o JMB, te tražiti sazivanje sjednice Vijeća za implementaciju mira.

I tako je završena ili samo privremeno završena “talačka kriza” u BiH.

Međutim, je li sve spontano i slučajno kako se čini?

Ako se pogleda pažljivije uočavaju se važne dvije poruke odnosno dvije izjave stranih zvaničnika u BiH u vezi ovih protesta.

Prva je izjava visokog europskog zvaničnika u BiH, specijalnog predstavnika Europske unije u BiH/šefa Delegacije Europske unije, Petera Sorensena koji je izjavio kako ne vidi ništa sporno u ovim protestima.

“Protest je jasan zahtjev upućen izabranim dužnosnicima u BiH na svim nivoima vlasti da rade ono za šta su izabrani – rad u interesu građana”, rekao je Sorensen i dodao kako je ovo trenutak da se lideri, političari i državni službenici ponovo obavežu da su prioritetno u službi građana.

“Uočio sam podršku koja im je pristizala iz ostalih dijelova zemlje. Građani su poslali jasnu poruku koja se mora shvatiti – da bi posao dobrog upravljanja vlasti trebao biti važniji od posebnih interesa ili stranačkih politika” rekao je Sorensen.

Druga izjava je još interesantnija jer je podršku demonstrantima je dao i Ambasador SAD-a u BiH Patrick Moon.

“Vjerujemo da je pravo na mirno okupljanje jedno od fundamentalnih elemenata zdrave demokratije. Jučerašnji događaj je izraz građana kojima je stalo do određenih pitanja i koji žele da vide Vladu koja radi”-rekao je Moon u izjavi koju je 08.06. prenijela državna BHTV 1.

Isto tako, sumnjivo je pojavljivanje u ovim protestima nekih učesnika poput izvjesnog predsjednika Udruženja građana “Zašto ne” Darka Brkana zvanog Kašika.

Naime, priča se da gdje se pojavi Brkan odmah je jasno da je sve to izrežirano i pod kontrolom nekih političkih ili stranih opcija.

O Darku Brkanu se može pročitat i ovo:  Darko Brkan je bio dio grupe mladih aktivista koji su prije preko 11 godina osnovali UG “Zašto ne”, a od prije nekoliko godina je i predsjednik organizacije. Uglavnom, većina njegovog profesionalnog, ali i volonterskog angažmana je vezana uz organizaciju i njene aktivnosti. Završio je Elektrotehnički fakultet u Sarajevu, odsjek za Računarstvo i informatiku, a trenutno je MBA kandidat na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu na Strateškom menadžmentu informacija.  Njegovi profesionalni interesi su uglavnom vezani za teme novih tehnologija, digitalnih/socijalnih medija, izbora i povezanih procesa, političkih procesa, političkih partija i platformi, građanskog aktivizma i participacije, međunarodnih odnosa, demilitarizacije i sl. Bio je Reagan-Fascell fellow u 2012. godini u Forumu za Međunarodne Demokratske Studije u Washingtonu, gdje je istraživao kako nove informacione tehnologije mogu pomoći u radu civilnog društva. Osim toga, alumni je Akademije Političke Izvrsnosti Vijeća Evrope iz 2008, Fletcher Ljetnog Instituta za Napredne Studije Nenasilnog Konflikta iz 2010 i alumni je programa razmjene Sjedinjenih Američkih Država nakon učešća u IVLP programu 2009. godine. Član je upravnog odbora US Alumni Asocijacije u BiH, Fondacije “Ekipa”, a bio je i član Političkog Savjeta ACIPS-a u periodu 2010-2011 godina. /www.zastone.ba/

Previše je napisano na ovom web sajtu da bi protesti bili slučajni.

Je li cilj protesta izazivanje intervencije već nekoliko godina pasivnog OHR-a? Ovo je naime odmah rekao Dodik u izjavi datoj medijima u vezi ove “talačke krize”. Ako jeste, Inzco je izašao i intervenirao, jer su njegovom “zaslugom” odblokirani “taoci” u zgradi Parlamenta BiH. Tako da Dodik koliko god bio protiv ne miješanje OHR-a mora biti zahvalan OHR-u na ovoj uspješnoj intervenciji.

Još jedno pitanje je veoma zanimljivo postaviti. A to je imaju li protesti veze sa najavljenom reformom Federacije BiH koja je prezentovana 15.05.2013. godine od strane grupe ekperata koju je imenovala upravo ambasada SAD u BiH ?

Podsjetimo da su članovi ovog Ekspertnog tima za promjenu Ustava Federacije BiH: profesori Mirjana Nadaždin- Defterdarević i Mile Lasić, Vehid Šehić, zatim bivši predsjednik Federacije BiH Krešimir Zubak, bivši predsjednik Ustavnog suda FBiH Kasim Trnka i Zlatan Begić dali konačni prijedlog preporuka za reformu Ustava Federacije BiH.  Samo nekoliko dana ranije tačninje 31.05. Ekspertna grupa za reformu Ustava Federacije BiH dostavila je Parlamentu Federacije BiH svoj konačni Prijedlog preporuka za reformu Ustava Federacije BiH.

Ekspertna grupa finalizirala je rad na preporukama nakon konferencije održane 15. maja, na kojoj su učestvovali brojni predstavnici civilnog društva.

Svakako da će nakon 01.07.2013. godine i ulaska R. Hrvatske u Europsku uniju stvari u BiH postajati drugačije i svakako da je ovo sve u cilju priprema “čišćenja” stanja u BiH.

A to čišćenje se ogleda ne samo u “tjeranju” bh političara da rade posao za koji su dobili mandat, ali i brojne privilegije, nego i u tjeranju nekih dijelova međunardone zajednice u BiH da koriste svoj mandat za i svoje ovlasti koje imaju.

Isto tako čišćenje se ogleda i u obračunu sa korupcijom i korupiranim političarima i lancu organizovanog kriminala, a sve to naravno na sreću ili na žalost u zemljama poput BiH ne ide bez Američke administracije i njene udarne pesnice “svemoćne” službe zvane CIA.

A da je CIA uključena u sve svašta jeste, ne treba imati ni malo sumnje u to, jer NIŠTA NIJE SLUČAJNO, koliko god mi mislili da jeste.

Haris Sejdić

O Tesanj Net

2 0 komentara

  1. a, b,c, d,e, f,g, h,j, k,l, m,n, b,v, c,č,ć,ž,đ,š, p,o, i,u, z,t, r,e.,!?” = 35!

  2. Znaci da i tekst ovog vrhunskog eksperta nije slucajan?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *