“Pao” Premijer Plevljak

fuad-sisic

 

“Kada pada najveći hrast, ječi cijela šuma.”

 

Odlukom Skupštine Zeničko-dobojskog kantona broj: 01-34-13487/13 donesenoj na 39. sjednici održanoj 17.06.2013.godine Fikret Plevljak razriješen dužnosti premijera sa danom donošenja, zbog podnošenja ostavke (nezvanično, ostavku je zatražio SDP, odnosno općinska organizacija SDP, Zenica). Sinoć sam gledao pola sata snimka sa te sjednice Skupštine ZeDo kantona. Dvije godine sam sarađivao sa g-dinom Plevljakom sa pozicije općinskog načelnika. Nastojao sam da poštujem institucionalni okvir saradnje. Premijer ZeDo kantona je prvi javni funkcioner  na našem kantonu i to je za mene bila primarna činjenica, a sekundarno njegovo stranačko opredjeljenje. Prvi utisci koje sam stekao u kontaktima sa g-dinom Plevljak bili su pozitivni. I uglavnom je na tome i ostalo. Uljudna komunikacija, lijepa priča za slušati i obećanja koja uglavnom nisu ispunjavana bilo je ono što je dolazilo poslije. Ukratko, moje mišljenje o radu g-dina Plevljaka bi se svelo na sljedeće:

a/ vanjske okolnosti: preuzeo je kormilo kantonalne vlasti u složenim okolnostima; sa značajnim nasljeđenim budžetskim obavezama ali i sa redovnom isplatom plata budžetskim korsnicima (obrazovanje, policija, javna administracija) te određenim kašnjenjem u isplatama dobavljačima kao i grantovima nižim nivoima vlasti i građanima; stanje u Federaciji BiH i državi BiH se tokom njegovog mandata usložnjavalo i svakako negativno uticalo i na prilike u ZeDo kantonu.

b/ unutarnje slabosti: iako je pričao o jedinstvu Vlade ZeDo kantona u početku mandata (SDP-SDA), prvi je javno podržao otkazivanje partnerstva SDP BiH prema SDA, a ministrima iz reda SDA (dakle, svojim kolegama) nije ništa saopćio na posljednjoj sjednici Vlade kojoj su prisustvovali iako je već bio potpisao njihova razrješenja prema Skupštini ZeDo kantona. Često je dolazio u posjetu na području općine Tešanj u različitim prilikama bez uvažavanja općinske vlasti, a sa punim uvažavanjem stranačkih – partijskih kolega. Nije uspio ni sa prvim (SDP-SDA), ni sa drugim sastavom (SDP-SBB-HDZ) Vlade napraviti tim koji ima zajedničku viziju, zajedničke ciljeve, prioritete. Najviše što im je bilo zajedničko su bile protokolarne posjete širom kantona. Najviše mi je žao što nije podržao moju ponudu da Općina Tešanj bude prva općina u ZeDo kantonu koja bi bila elektronski integrisana na nivou administracija. Nudio sam da mi vodimo projekat integracije, i da to bude pilot-projekat u Kantonu. Ukratko, iz mog ugla gledano, bio je više odan svojoj Partiji nego institucijama ZeDo kantona.

Ali povod za ovaj tekst je ipak tok same sjednice Skupštine ZeDo kantona na kojoj je mandat g-dina Plevljaka okončan. Ne znam da li dijelim mišljenje većine građana, i koliko su uopće građani zainteresovani da sve to prate, ali moram otvoreno iznijeti svoje osobno razočarenje. Za pola sata praćenja onoga što su zastupnici iznosili nisam mogao čuti (a pojačao sam TV prijemnik) cjelovitu ozbiljnu diskusiju u pogledu javne odgovornosti institucije u kojoj se zastupnici nalaze. Još bi se mogle izdvojiti poneki segmenti, ali ukupnost slike je bila na veoma niskom nivou. Mnoge njih znam, znam da nisu loši ljudi, niti su neodgovorni kako bi se dalo zaključiti iz samih diskusija. Sadašnja politička paradigma u diskusijama izbranih predstavnika građana i naroda podrazumijeva pristup: ja nisam kriv, onaj drugi je kriv ili ja sam dobar, jer si ti loš, a sada to moram što snažnije predstaviti javnosti koja nas gleda. Pri tome, gotovo da i nema razlike između pozicije i opozicije u optužbama, jer kolo se odavno zavrtilo: „ko je gori, sad’ je doli“ i tako u krug.

Između ostalog sam, iza skupštinske govornice čuo, i sljedeće: Premijer je u svom odličnom ekspozeu na početku mandata iznio da će poboljšati stanje u svim oblastima ali se to nije desilo (kako može biti odličan ako je uopćen i nerealan), Premijer je bio korektan ali nije bio konkretan (možda simbolika ima smisla, ali kako neko može biti korektan ako primarno ne radi dosljedno svoj posao), Premijer je prvi među jednakim i ne može biti odgovoran ni manje, ni više od cijele Vlade (Premijer je Premijer ZeDo kantona, a ne samo Vlade i njegove ovlasti i odgovornosti su apsolutno iznad ministara ali to zastupnik izgleda ne zna), ne možemo mi popraviti za 28 mjeseci ono što ste vi pokvarili za 17 godina (??? a u ZeDo kantonu stvari stoje ovako 1996-2000 SDA na čelu, 2000-2002 SDP na čelu, 2002-2010 SDA na čelu, 2010-2013 SDP na čelu), koliko će nama trebati vremena da popravimo ovo što vi sada kvarite kada dobijemo izbore 2014. godine (sada i ne trebaju izbori 2014. godine jer se već zna ko će pobijediti?), pa ko je svo vrijeme bio u tim koalicijima na državnom i federalnom nivou, i ko ih je ojačao – sigurno nismo mi (čak i kantonalni zastupnik abolira rušitelje BiH), ja stvarno ne znam zbog čega Premijer Plevljak podnosi ostavku, pa ne može to biti samo što to traži jedna općinska organizacija SDP-a (po ovoj diskusiji Premijer Plevljak je radio sjajno),…

Zaista je bilo tužno ovo slušati, a dovoljno je bilo kazati da je već tri godine negativan trend u povećanju broja nezaposlenih, i dvije godine u smanjenju broja zaposlenih na području ZeDo kantona, ili dovoljno je bilo kazati da je moratorij na plaćanje obaveza sam po sebi dovoljan razlog da se ostavka prihvati (bez obzira na pozadinu i povod, pa čak i bez obzira na pitanje osobne krivice za takvo stanje), te da se pred novog Premijera postave jasni ciljevi u ključnim oblastima. Ne u svim oblastima, nego u onim gdje sa nadležnostima i ovlastima kantonalna vlast može uraditi ono što je do nje. To bi bio izraz institucionalne  odgovornosti izabranih funkcionera, to je ono što su mogli najviše uraditi u trenutnoj situaciji a nikako pridružiti se općoj nakaradnoj političkoj paradigmi. Da sam kojim slučajem bio zastupnik, iz ove perspektive koju sada imam, kazao bih na toj sjednici: „Gospodine Premijeru, hvala Vam na dosadašnjoj saradnji. Vašu ostavku prihvatam, ne zbog toga što ste krivi za sadašnju situaciju, ili što niste krivi, nego zbog toga što, kao prvi javni funkcioner na čelu Vlade i Kantona, niste poduzeli jasne ključne korake da se ovo stanje promijeni.“

Jer dolazak novog Premijera sa ovakvom paradigmom, sa ovakvim pristupom, ima mnogo veće šanse za neuspjeh nego za uspjeh. Čestitam bilo kome ko se te odgovornosti prihvati, i daj Bože da ima znanja i mudrosti razlikovati i uspostaviti društvene prioritete u radu Vlade ZeDo kantona, da ima znanja i vještina kojim će grupu ministara unaprijediti u jedinstvenu vladu sa zajendičkim ciljevima, i da ima snage da na tome istraje makar morao tražiti smjenu nekih ministara, i makar morao vratiti mandat nakon tri mjeseca ako ne bude imao podršku Skupštine.

Fuad Šišić

Raduša bb

7460 Tešanj

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *