Saradnja crnogorskog i zeničkog univerziteta od obostrane koristi

Saradnja crnogorskog i zeničkog univerziteta od obostrane koristi

U Ministarstvu zdravstva Zeničko-dobojskog kantona organiziran prijem za delegaciju Fakulteta za primjenjenu fizioterapiju Igalo (Crna Gora) predvođenu dekanesom ovog Fakulteta, prim.dr.sci Sofijom Žitnik-Šivacki. Sa dekanesom Žitnik-Šivacki razgovarali su Munib Husejnagić, premijer, Senka Balorda, kantonalna ministrica zdravstva i Mirko Trifunović, kantonalni ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta. Susretu su prisustvovali i predstavnici Zdravstvenog fakulteta Zenica, Kantonalne bolnice i Doma zdravlja Zenica. Razgovori su upriličeni u povodu posjete delegacije crnogorskog Fakulteta za primjenjenu fizioterapiju Univerzitetu u Zenici i Zdravstvenom fakultetu koji ima intenciju razvoja Odjela za katedru fizioterapije u nastavnom planu i programu.

Sofija Žitnik-Šivacki kazala je da je cilj njene posjete nastavak postojeće saradnje, ali i započinjanje novih zajedničkih projekata sa Zdravstvenim fakultetom Univerziteta u Zenici. Planirani su zajednički projekti i to u oblasti razmjene nastavnika i studenata,a  potom formiranje centara izvrsnosti što je projekat crnogorskog Ministarstva za nauku i sport koji će finansirati Vlada Crne Gore. Univerzitet iz Zenice bio bi strani partner jer ima odlična projektna iskustva u ovoj oblasti.

-Za ostale projekte zajedno ćemo aplicirati za sredstva evropskih fondova. Moram kazati i to da sam nakon posjete Kantonalnoj bolnici – Službi za fizioterapiju i rehabilitaciju impresionirana  metodama rada i protetskim sredstvima koja se ovdje primjenjuju. Voljela bih da naši studenti iz oblasti protetike dođu ovdje na praksu jer je kod vas rehabilitacioni odjel na nivou najrazvijeniijih u Evropi.

Ministrica zdravstva Senka Balorda, kazala je da je ovo vrlo pozitivna inicijativa o saradnji dva univerziteta, te  da će se ubrzano raditi na osnivanju smjera fzikalne terapije na Zdravstvenom fakultetu u Zenici. „Za desetak dana Vlada će razmatrati elaborat o osnivanju ovog smjera na Zdravstvenom fakultetu, a ja sam insisitirala i na uvođenju nastavnog plana za inžinjere radiologije, laborante i neke druge smjerove. Fizioterapija se smatra jednim od zanimanja budućnosti i stoga trebamo ulagati u edukaciju kadra iz ove oblasti“, kazala je ministrica Balorda.

Premijer Munib Husejnagić istakao je da će Vlada dati punu podršku osnivanju novog smjera na Zdravstvenom fakultetu kao i svim projektima koje u okviru prekogranične i regionalne saradnje budu ostvarivala dva fakulteta.

 

Press služba ZDK

O Press sluzba ZDK

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *