Ministrica Romana Brkić, otvoreno sa građanima

romana-brkic-otvoreno-sa-gradjanima

U sklopu redovnog dežurstva u kancelriji OOSDPBiH Tešanj, aktivistica SDP-a Romana Brkić, ministrica za pravosuđe i upravu u Vladi ZDK, tokom proteklog vikenda, razgovarala je sa svojim sugradjanina o pitanjima u kojima bi se mogla uspostaviti bolja saradnja sa resornim Ministarstvom.

Izvjestan broj gradjana lošeg imovnog stanja, se informisao o pravima i načinu na koji mogu ta prava ostavriti. Ministrica je objasnila ulogu Kantonalnog zavoda za besplatnu pravnu pomoć, koji djeluje kao samostalna upravna organizacija pri Ministarstvu za pravosuđe i upravu, postupke za angažovanje stručnih lica iz ovog zavoda, te nagovijestila da su upravo u toku procedure oko uvođenja “uredovnih” sati u svim općinama ZDK, kada će uposlenici zavoda obilaziti općine i na taj način dovesti sve gradjane Kantona, kojima su ove usluge potrebne, u ravnopravan položaj. U toku je postupak donošenja Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći čiji nosilac je ovo Ministarstvo.

Takodje se razgovaralo o Zakonu o pravobranilaštvu, čiji nacrt je nedavno usvojila Skupština ZDK, na prijedlog Ministarstva za pravosuđe i upravu i koji je upućen u javnu raspravu.

Dežurstvo je iskorišteno da se izvrši prijem članova u SDPBiH.

Komisija za informisanje OOSDPBiH Tešanj

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *