Uspješno realiziran projekat “Nabavka dječije nošnje” u saradnji sa BH Telekomom

kud-behar

Kulturno umjetničko društvo na Tešanjci je osnovano davne 1949 godine. Tokom rata društvo umiruje svoj rad sve do  19.02.2005 god. kada  entuzijasti iz oblasti kulture sa prostora MZ Tešanjka ponovo aktiviraju rad društva  pod nazivom KUD „Behar“ Tešanjka.

Društvo  gaji običaje i trdicije svih naroda i narodnosti koji žive na području BiH što predstavlja posebno bogatstvo ovog društva

Ciljevi  društva su:

  • Afirmacija kulture sa ovih  prostora koja se manifestuje kroz igru ,pjesmu i lijepe običaje
  • Promovisanje igara  i pjesama našeg kraja
  • Okupljanje omladine koja će nadamo se sačuvati od zaborava naše lijepe običaje
  • Dosegnuti makar dio uspjeha KUD-a Pejica Pejo  Penava koji je je nastao davne 1949 godine i bio preteća ovog društva.

-KUD „ Behar“ Tešanjka u proteklom periodu imalo je veliki broj nastupa u BIH I inostranstvu od kojih posebno ističemo nastupe u Poljskoj,  Sjevernom Kipru,Turskoj na kojem smo bili predstvanici BIH, te u R.Hrvatskoj.  Kroz te nastupe i druženja naši članovi društvai stekli su veliki broj prijatelja ,a i to je dio  bogatstva ovog društva.

U svom radu društvo je nailazilo na brojne poteškoće, a od osnivanja društva , problem predstavlja nošnja za naše najmlađe uzraste.

U 2012.g. društvo aplicira svojim projektom za nabavku dječije nošnje, na javnom konkursu koji je raspisao BH TELEKOM i po tom konkursu BH TELEKOM odobrava 2.440,00 KM, te sa ličnim našim učećem uspješno reaiziramo pojekat.

Dugogodišnja agonija oko nabavke dječije nošnje je riješena zahvaljujući prvenstveno BH TELLEKOMU, te naši najmlađi naraštaji će konačno moći nastupati u vlastitoj nošnji.

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *