Iznad  Tešnja smutnja se nadvila!

Esmir Basic

 

Veoma malo je sredina i gradova kako u Bosni tako i u regiji koji se mogu svrstati u rang sa Tešnjom.  Dosadašnji stepen razvoja sa tendencijom daljnjeg napretka izdvaja Tešanj u sami vrh prosperitetnih sredina sa zavidnim nivoom reputacije. Teško je pobrojati uspjehe koje postižu Tešnjaci u svim segmentima života i ako se ovako nastavi, a nadati se uz Božiju pomoć, da će se trend nastaviti, teško je zamisliti gdje će nam biti kraj. Zbog rejtinga koji Tešanj ima lijepo je, bilo gdje, reći da si Tešnjak, jer to automatski znači  respekt, ali istovremeno i obavezu ponašanja u skladu sa percepcijom. Tešanj i Tešnjaci kao takvi treba da poslužimo kao primjer drugima kako se može kada se hoće, ali i obavezu da kad  god je to moguće drugima pomognemo i drugima da se i oni  ostvaruju.

Vjerovatno je da ima i onih kojima taj uspjeh i nije baš mio, kao što ima i onih koji se uspjehu vesele i izražavaju simpatije. Ono što bi realno moglo ugroziti trend rasta rejtinga jesu razna podmetanja nama Tešnjacima koja dolaze izvana ali i iznutra. Svrha tih podmetanja jeste da se Tešanj kao svijetli primjer pokuša ocrniti na bilo koji način, kako bi mu se navukla kakva stigma koja bi oreol slave pretvorila u nešto drugo.

Svjedoci smo  da ti pokušaji  i kampanje već odavno  traju, s timda su  u posljednje vrijeme  još i intenzivnija. Treba reći da, barem ne do, sada, ove kampanje nisu uspijevale. Čini se da je poslije svake kampanje Tešanj izlazio bolji i jači.

Ono što zabrinjava, jeste činjenica, da  u posljednje vrijeme imamo   dešavanja koja su ozbiljnog karaktera i koja mogu imati nesagledive posljedice, a riječ je o   širenju smutnje-fitne među nama,  na način  da se dovodi u pitanje čast i ugled nekih naših prvaka. Smutnja  koja poprima na trenutke široke i opasne razmjere i na trenutke se čini kao da je ona dio nekog i nečijeg  specijalnog rata! Hoću da vjerujem da to nije istina, nego prije bi se reklo da je riječ o našoj nezrelosti i naivnosti. Ono što se može sa sigurnošću ustvrditi jeste da je ta smutnja, do sada, već ugrozila nacionalnu sigurnost Bošnjaka ovih prostora i zbog toga svi oni koji, na bilo koji način, učestvuju u ovome trebaju se preispitati i trebaju prestati sa širenjem  fitne.

Fitna je za svako društvo,  pa tako i naše,  veoma opasna i može izazvati ogromne i štetne posljedice,  a oni koji mogu vidjeti djelovanje fitne vidjet će da je ona u našoj zajednici već napravila mnogo štete.  Fitna je produkt pokvarenosti ljudske prirode i svaki čovjek se treba zamisliti nad mišlju Huzejfe koji je rekao:  Vino ne opija ljudski razum više od fitne- smutnje. Nije ni čudo što na nekim lokalnim medijima i na ulici vidimo ljude koji su opijeni od trača i smrada. Iz njihovih usta bazdi smrad od kaljanja časti i ugleda drugih, među njihovim zubima su ostaci ljudskog mesa.  Pored usta im curi slina od krvi onih koje su ogovarali, tračali, potvarali, sumnjičili, lagali.

Pa ljudi, vi, koji širite smutnju, šta vam je, da li ste svjesni šta radite? Da li ste svjesni da sudjelujete u jednoj od najprljavijih ljudskih rabota? Pa ljudi, vi koji vjerujete u Boga Uzvišenoga, znate li kakva je opasnost dirati u čast drugih ljudi?

Pa ljudi, vi, koji prednjačite u širenju smutnje znate li da vaša smutnja vam neće donijeti ništa dobrog? Vi se igrate s vatrom!

Prestanite da širite smutnju  bez obzira o kome da je riječ! Prestanite da sijete klicu razdora jer bi ona mogla dati velike nakazne plodove. Bavite se sobom, svojim životom, svojim mahanama i nedostacima, bavite se svojim snovima.

Za one koji su zaboravili ili one koji ne znaju, ili one koje interesuje  i žele da znaju neke od štetnih posljedica fineta su sljedeće. Tako tvorac svemira – Bog Uzvišeni kaže:“ One koji vole da se o vjernicima šire bestidne glasine čeka teška kazna i na ovom i na onom svijetu“(En-nur,19.)

Ovaj ajet govori  o tebi ,čovječe, koji si duboko zaglibio u sijanje smutnje i nereda stani i razmisli!

Pozivam sve one koji su u mogućnosti da utiču na smirenje tenzija i podjela da utiču kako bi se tenzije stišale. Pozivam sve one koji šire tračeve da svoj jezik stave u pritvor. Pozivam sve nas da se suprostavljamo lošim mislima jer podsjećam na riječi Ibn el Kajima koji je rekao: Čvrsto se suprotstavite zlim mislima, jer ako to ne uspijete one će postati ideje. Ako to ne uradite one će postati želje, stoga se borite protiv njih. Ako to ne uradite, one će poprimiti oblik odluka i namjera. Ako im se ne suprotstavite, one će postati akcije i ako ne počnete činiti suprotno od njih, one će postati navike od kojih ćete se teško odviknuti.

U situaciji kada se širi smutnja, oni koji je šire trebaju biti ne samo osuđeni i kritikovani zbog tog čina, nego i sprečavani da od toga odustanu. Nemojmo zaboraviti, oni koji se time bave imaju iskvarenu prirodu, zbog čega njihovo okruženje postaje opasno mjesto življenja, a ja kao i mnogi drugi ne želimo biti u opasnom okruženju! Upravo onako kako je rekao A. Einsten:  Svijet je za život opasno mjesto, ne zbog zlih ljudi, već zbog ljudi koji ne poduzimaju ništa da ih spriječe.  O vi, koji gledate kako se fitna čini – Da li ste se ikada zapitali šta ste učinili da je suzbijete?  Zato uključimo se svi koji misle da im je priroda neiskvarena i suzbijajmo smutnju koja prijeti da našu zajednicu iznutra uništava, kanimo se suludog posla i  dajmo svoj doprinos da iznad Tešnja smutnja ne sija, već da umjesto trača i laži ljudska čast nam bude milija. Energija koja se troši  na tračeve ako se pretvori u činjenje dobra  bit će velika korist za zajednicu.

 

Mr. sc. Esmir Bašić

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *