LJEPOTA ŽENE SE POVEĆAVA KAKO GODINE PROLAZE. ..

HarisSejdic

Nekako vidim da su u zadnje vrijeme neki ljudi opterećeni “teškim” temama pa odlučih da za omiljeni portal tesanj.net pošaljem neštoosvježavajuće. ..

 

SAVJET ŽENAMA

Savjete prikupio: Haris Sejdić

“Najbolji od vas su oni koji su najbolji prema svojim ženama.”- hadis Pejgambera s.a.v.a.

Za atraktivne usne, govorite uvijek lijepo i ljubazno.

Za lijepe i divne oči, pronađite (vidite) ono što je dobro u ljudima.

Za vitku i dobru liniju, dijelite hranu sa gladnima i siromašnima.

Za lijepu kosu, dozvolite djeci (naročito svojoj) da provlače  prste jednom dnevno kroz nju. To je pažnja koju ona nesebično pruža, ljubav koju ona pokazuje.

Za dobro držanje, hodajte sa znanjem da nikada nista sami (mislite na meleke/anđele, a i same ste anđeli na zemlji, koji bilježe sva vaša djela).

Znajte, svi ljudi, više nego stvari, trebaju stalno obnavljanje, oživljavanje, prosuđivanje i zbog toga nikada, nikada, nikada ne odbacite nikoga.. .

Upamtite ako vam ikada treba pomoć, naći ćete je na krajevima svake od vaših jedinstvenih ruku. Kako odrastate, otkrit ćete da imate dvije ruke: jednu da pomognete sebi, a druga da pomognete drugima.

Ljepota žene nije u odjeći koju nosi, njenoj figuri ili frizuri. Ljepota žene se ogleda u njenim očima, jer su ona vrata njenog srca, mjesto gdje ljubav počiva.

Ljepota žene nije u njenoj vanjštini, nego se prava ljepota žene očituje u njenoj duši.

 

Stid je lijep, ali je kod žena još ljepši. ..a i stid je dio vjere.

Kaže Uzvišeni u Kur'anu: “A reci vjernicama neka obore poglede svoje i neka čuvaju stidna mjesta svoja”;

Posebno naglašavamo: ljepota žene se povećava kako godine prolaze. ..

Napomena:

Rekao je naš prvak hazreti Pejgamber a.s.: “Četiri elementa dolaze u obzir i utječu na čovjeka prilikom odabiranja određene osobe za ženu: ljepota, porijeklo, bogatstvo i moralni kvaliteti (vjera). A ja ti preporučujem da paziš na moralne i duševne kvalitete i da trazis takvu ženu.” (Buhari)

Žene su poput najslađeg voća na stablima. Najbolje voće se po pravilu nalazi na vrhu. Ponekad neki muškarci ( u zadnje vrijeme mnogi) ne žele doći do najboljih, jer se boje pasti i ozlijediti se. Umjesto toga, uzimaju one  najlakše, one voćke koje su pale na zemlju, iako nisi tako dobre, ali do njih lakše dođu. Zato ponekad voće  na vrhu stabla misli da sa njima nešto nije u redu, dok su zapravo te voćke posebne i jedinstvene. One jednostavno moraju biti strpljive i čekati da pravi muškarac dođe, onaj koji je tako hrabar da se popne do vrha zbog njih. ..

Enes r.a. prenosi da je hazreti Poslanik s.a.v.s., rekao: „Kada se čovjek oženi upotpunio je polovinu svoje vjere, a za drugu polovinu nek se boji Allaha.” (Tirmizi)

Tirmizi bilježi sahih-hadis od Pejgambera s.a.v.s.:

“Među ženama svjetova ističu se četiri: Merjema, kćerka Imranova, Hatidža, Fatima kćerka Muhammeda i Asija, žena faraonova!”

I za kraj:

Sasvim sigurno da je najljepši opis blizine između supružnika (žene i muškarca) kur´anski ajet: “One su vaša odjeća, a vi ste njihova odjeća.” (El-Bekare:187)

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *