Apel

Sad 2

Tekst i foto: Emir Unkić

Prošlo je više od 10 godina od kako su građani MZ Kalošević prepoznali potrebu da žive i rade u ekološki čistoj i zdravoj sredini.
Već davne 2000. godine izvedene su po prvi put organizovane akcije na uređenju korita i obale rijeke Usore, kao i ostalih prostora na kojima su bile divlje deponije.
Grupu entuzijista koju su predvodili Elvir Bošnjak, Nermin Kadrić, Semir Bošnjak, Sena Omerović, neću preskočiti ni sebe, kao i još neki drugi, koji se, vjerujem, neće naljutiti što ih nisam nabrojao, krenuli su u „nemoguću misiju“-sačuvati našu Usoru.
Grupi entuzijasta se ubrzo priključilo Udruženje sportskih ribolovaca „BLINKER“ Kalošević-Tešanj, MZ Kalošević, kao i učenici i nastavnici OŠ „Abdulvehab Ilhamija“ Kalošević.
Rezultatli rada na očuvanju čovjekove okoline ubrzo postaju vidini, a pohvale i priznanja su pristizala sa svih strana.

Ovaj enuzijazam su prepoznali i u Agenciji za vodno područje rijeke Save, koji ovih dana na prostoru MZ Kalošević i Mrkotić saniraju obalu rijeke Usore i vrše uređenje korita, a do sada su podržali još neke projekte.

Malo sam upoznat o aktivnostima koje se rade, iako sam član Skupštine MZ Kalošević, USR „BLINKER“ Kalošević-Tešanj, a i vijećnik u OV Tešanj, ali koliko sam mogao saznati radi se o investiciji od 100.000,00 KM
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10151334482456507.1073741830.143027776506&type=1 .
Naravno razumjem ingerencije koje ima Agencija i njenu autonomnost, ali ne mogu shvatiti nereagovanje MZ Mrkotić i Kalošević, USR „BLINKER“, ali i Općinu Tešanj na način na koji se izvode radovi, mada se iz Saopćenja na društvenoj mreži FB može vidjeti da su sve tri nabrojane institucija upoznate sa realizacijom Projekta.

Ne razumjem ćutanje MZ Kalošević i Mrkotić gdje se ispod brane, za vodosnabdjevanje, vršila eksplatacija šljunka koji je ugrađivan na obalu, a da se nije pri tom razmišljalo o smanjenju akumulacije i visine vode sa kojom se snabdjevaju bunari za vodu.
Ne razumjem ni ćutanje ribara, koji ne reaguju na uništavanje zelenila, sadnica (dud, trešnja…) koji su sađeni ciljano, baš kao i čuvanje drveća po obali, koje je neophodno za kvalitetnije riblje stanište.
Teško mi je da niko iz Općine još nije reagovao, Općine poznate po Strategiji Tešanj sredina ekološke svijesti čistoće i reda, te se na licu mjesta uvjerio o posljedicama koje može izazvati dobra namjera Agencije.

Sad 2

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sad 1

Sad 2

Sad 3

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nekad 2

Izvor: Radiotesanj.ba

O Radio Tešanj

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *