OS SBiH: Saopćenje za javnost

KAKO TEŠANJSKA VLAST NEODGOVORNO TROŠI SREDSTVA GRAĐANA

Početkom 2011.godine smijenjen je direktor JP Toplane Tešanj.
Na prvi pogled ništa neobično, desilo se to i sa njegovim prethodnikom, jer političke promjene na lokalnom nivou uvijek imaju za rezultat i kadrovske promjene, baš kao i u ovom slučaju.
Iako je lokalna koalicija SDA-BPS izabrala v.d. direktora i formalno raspisala konkurs za imenovanje, šanse da bude direktor, kako to obično biva u Tešnju, imao je samo onaj ko je podoban i kome je to unaprijed obećano.
Smijenjeni direktor, smatrajući da su njegova prava povrijeđena, pokreće sudski postupak, te nakon dvije godine biva donesena presuda i to u njegovu korist. Presudom se nalaže poništenje konkursa na kojem je imenovan novi direktor, naknada štete bivšem direktoru i isplata svih sudskih troškova, a to će lokalni budžet koštati preko 60 hiljada maraka.
Dokaz je ovo da lokalna vlast općine Tešanj još uvijek nije položila ispit političke i društvene zrelosti, a što direktno ide na štetu građana ove općine.
Koliko je moralno, u ovako teškoj ekonomskoj situaciji, na ovaj način se razbacivati budžetskim sredstvima, koja su se mogla iskoristiti, primjerice, za pomoć demobilisanim borcima, socijalno zbrinjavanje, stipendije studentima, ili za svakodnevne potrebe građana koji jedva preživljavaju.
Od nadležnih očekujemo pozivanje na odgovornost svih koji su učestvovali u ovom činu i na taj način oštetili lokalni budžet i građane ove općine, jer kada interesi političkih partija nadvladaju politički razum jednog društva, tada nažalost, narod plaća račune.

Press služba OS SBiH Tešanj

Općinski Savjet SBiH Tešanj
Tešanj, 16.09.2013. godine

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *