SDA protiv objavljivanja spiskova kome idu jednokratne materijalne pomoći

SAOPĆENJE ZA JAVNOST

Prošlo je 20 dana od 10. sjednice OV Tešanj na kojoj su, između ostalog, bile i tačke dnevnog reda:

  • Izvještaj o izvršenju Budžeta Općine Tešanj za I  polugodište 2013. godine i
  • Informacija o stanju bezbjednosti na području općine Tešanj za period januar-juni 2013. godine.

Najviše rasprave je izazvala tačka dnevnog reda Informacija o stanju bezbjednosti na području općine Tešanj.

Na prijedlog Kluba vijećnika SDP-a jednoglasno je usvojen Zaključak kojim se poziva na prekid zapaljive retorike kojom se narušava bezbjedonosna situacija na općini Tešanj, čemu je posebno doprinjelo obraćanje predjednika SDA Tešanj u svom video obraćanju „PETKOM  U 9“ od 23.08.2013. godine http://www.youtube.com/watch?v=BJIn-FrY5lg&feature=c4-overview&list=UUv1PmLJ4sH3sSTsAHesplWA  . Rasprava o temi tačke dnevnog reda je nastavljena danima poslije održane sjednice OV Tešanj.

Nažalost, pojedinci su se oglušili o Zaključak, i samim tim pokazali da, kao bezbroj puta,  lični interes stavljaju ispred općeg.

U sjeni tih rasprava javnost je ostala uskraćena, ili možemo reći nedovoljno upoznata, da su na tački dnevnog reda Izvještaj o izvršenju Buždeta Općine Tešanj za I polugodište 2013. godine, vijećnici SDA, BPS, SBB i LDS ponovo pokazali svoje licimjerno lice i odbili podržati prijedlog SDP-a da se u narednim Izvještajima dostavljaju spiskovi dobitnika jednokratnih materijalnih pomoći putem  Općine, boračkih organizacija i Centra za socijalno.

Naime, radi se o iznosu od 188.000,00 KM koje se dodijele bez dovoljno jasnih kriterija, a to pravo pojedinci ostavruju u više navrata, kroz sve tri nabrojane institucije, a čime se smanjuje mogućnost apliciranja što većeg broja građana u socijalnoj potrebi.

Na sjednici OV Tešanj vijećnici SDP-a su se posebno osvrnuli na presude u korist bivših, nezakonito smijenjenih, direktora u JP TOPLANA Tešanj, kojima se zbog neodgovornih pojedinaca iz  Nadzornog odbora JP TOPLANA mora namiriti izazvana šteta, koja se mjeri desetinama hiljada maraka.

SDP očekuje od Općinskog načelnika da poduzme odgovarajuće radnje kojima bi zaštitio interes JP TOPLANA, a neodgovorne zasluženo sankcioniše.

 

Klub vijećnika OOSDPBiH Tešanj

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *