Važnost čuvanja i njegovanja ideja antifašizma

25. novembar

25. novembar

U povodu obilježavanja dana Državnosti Bosne i Hercegovine i 70-te godišnjice Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine Tešanj upriličila je  niz aktivnosti.

U subotu 23. novembra organizovan je jednodnevni izlet u Mrkonjić Grad, kako bi prisustovali Centralnoj manifestaciji obilježavanja ovog značajnog historijskog datuma.

U ponedjeljak 25. novembra u organizaciji Foruma mladih KOSDPBiHZDK i Foruma mladih OOSDPBiH Tešanj u prepunoj maloj sali CKO Tešanj upriličena je svečana sjednica u povodu dana Državnosti.

Sjednici su pored članova Foruma mladih iz Tešnja, Zavidovića, Doboj Juga, Maglaja, Zenice, Žepča, Teslića, prisustovali i visoki zvaničnici SDPBiH u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti.

U svom uvodnom izlaganju predsjednica Foruma mladih SDPBiH Tešanj, Irnela Čolić, je još jednom naznačila važnost i uloga ZAVNOBiH –a, u stvaranju savremene Bosne i Hercegovine, a prigodim riječima se prisutnim obratio i predsjednik  Foruma mladih KOSDPBiHZDK, Etjen Osmić.

Pored historijskih činjenica, u izlaganjima je posebna pažnja posvećena direktom učesniku zasjedanja ZAVNOBiH-a i AVNOJ-a sa naših prostora- Edhemu Pobriću.

Istaknuta je važnost čuvanja i njegovanja ideja antifašizma kao temelja državnosti Bosne i Hercegovine, posebno u ovim vremenima neprestanog i upornog negiranja državnosti i opstojnosti BiH.

Ohrabruje činjenica da mladi u BiH nastavljaju baštiniti ideje antifašizma, što je garant svjetlije budućnosti BiH.

Svečana sjednica je iskorištena i da se dodijele nagrade za najuspješnije literarne radove po konkursu koji je raspisao Forum mladih SDP BiH Tešanj u povodu Dana srednjoškolaca i studenata. Radovi su bili na temu „Sanjam bolji svijet“.

Za najuspješniji rad proglašen je sastav srednjoškolke Azelme Halvadžić.

Nakon svečane sjednice upriličeno je polaganje cvijeća na Spomen obilježje poginulima u ratu 1992-95., na Partizansko spomen obilježje, te na grob učesnika zasjedanja ZAVNOBiH-a i AVNOJ-a Edhema Pobrića.

U povodu skore 60-te godišnjice od proglašenja Huse Hodžića za narodnog heroja položeno je cvijeće i na mjestu gdje je nakad stajala bista ovog Narodnog heroja, a koja je odlukom lokalne vlasti izmještena.

 

25. novembar
Picture 010
Picture 028
Picture 039
Picture 043
Picture 052
Picture 056
Picture 080
Picture 089
Picture 091
Picture 100
Picture 112
Picture 117
Picture 122
Picture 125
Picture 132
Picture 139
Picture 141
Picture 146
Picture 151
Picture 164

 

Komisija za informisanje
Foruma mladih SDPBiH Tešanj

 

Opširnije na sdp-tesanj.org

O OO SDP Tešanj

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *