Rusmir Hrvić, direktor kompanije “Vispak” – U 2014. pokrećemo novu liniju čokolada i brend espreso kafe

Izvor: eKapija

Već naredne godine pokrenućemo novu liniju čokolada, a lansiraćemo i novi brend espreso kafe. Takođe, nastavićemo da razvijamo brend “Tajna”, kao i “Tiru Liru” proizvode za djecu, kaže u razgovoru za portal “eKapija.com” direktor kompanije “Vispak” Rusmir Hrvić.

Tokom 2013. “Vispak” je u regionu najviše izvozio u Hrvatsku, a nedavno su se njihovi brendovi prvi put našli na policama američkog trgovačkog lanca “Walmart”. Upravo je SAD zemlja u koju “Vispak” najviše izvozi.

eKapija: “Vispak” je od prije nekoliko mjeseci prisutan i u Makedoniji. Koliko ste zadovoljni prodajom na tamošnjem tržištu?

– Prezadovoljni smo prodajom na tržištu Makedonije. Naši partneri su odlično tamo uradili posao. Kvalitet i snaga naših brandova su došli do punog izražaja. Prednjači plasman “Zlatne džezve”, zatim programa “Bosanske kuhinje” u kojem izdvajamo brendove “Tajna” miks za bosanski lonac, burek, sogan dolmu, sitni ćevap, zatim “begovu čorbu”, “tarhanu”, “sarajevsku čorbu”, te novu “carevu čorbu”, i “čorbu od tikve”, a u prodaji ne zaostaje niti konditorski program. Kupci i potrošači u Makedoniji su prepoznali visok kvalitet i “Vispakovu” kompetentnost za pravu bosansku kafu i bosansku kuhinju. Dodatni stimulans prodaji je i to što “Vispak” već duži niz godina posjeduje halal certifikat koji je u jednom dijelu tog tržišta uvjet bez kojeg se ne može.

eKapija: Kakvi su rezultati poslovanja na tržištu Saudijske Arabije?

– Solidni. Novost je da postoji interes za “Oazom”, brendom vode koji je od ove godine, isto kao i “Vispak” od prije tri godine, u sastavu “AS Group”-e. Inače, “Oaza” je voda koja je višestruko nagrađivana na svjetskoj smotri voda u američkom Berkly Springsu i to nekoliko godina uzastopno kao najbolja voda na svijetu.

 

eKapija: Ovu godinu obilježilo je plasiranje novih brendova: medenjaci “Love Kent”, “Laganini”, “Tiru Liru” čokoladna jaja…Koje nove proizvode možemo očekivati u 2014.?

– Uz brendove koje ste naveli, plasirali smo isto tako i “stampi blok”. Takođe, redizajnirali smo značajan broj proizvoda iz konditorskog programa brendova keksa “kent” i “master”. Iduće godine ćemo nastaviti razvoj brenda “Tajna”, kao i “Tiru Liru” proizvoda za djecu. Pokrenut ćemo i novu liniju čokolada, kao i novi brend espresso kafe.

eKapija: Praškasti proizvodi “Vispaka” se prodaju 50% više nego prošle godine. Kakvo je stanje na cjelokupnom tržištu konditora?

– “Vispak” bilježi konstantan rast u svom “praškastom programu”, koji smo od ove godine objedinili pod brend “Laganini”. Uz “Laganini” pudinge, šlag kreme, šlag pjene, prašak za pecivo, vanilin šećer, i gustin, dodali smo, ostajući dosljedni našoj uspješnoj priči o bosanskoj kuhinji, i proizvode za spremanje domaće zimnice, kao što su “laganini vinobran” i “laganini konzervans”.

eKapija: U kojim zemljama regiona bilježite najbolje rezultate prodaje?

– Regionalno posmatrano Hrvatska je tržište na kojem smo uspjeli ove godine postići najbolje rezultate. Ukupno posmatrano, najviše plasiramo na tržište SAD-a. “Zlatna džezva” i ostali asortiman naših proizvoda nedavno je ušao u najveći tržni lanac na svijetu – “Walmart”. Tako da se prave bosanske kafe – “Zlatne džezve”, najviše popije poslije Bosne i Hercegovine, upravo u Americi, a potom u susjednoj Hrvatskoj. Snaga “Vispaka” je u njegovim brendovima. Gotovo svi kupci i potrošači kako na domaćem tržištu, tako i u inozemstvu, reagiraju na isti način kada su u pitanju prava bosanska kafa i bosanska kuhinja. Očarani su njihovom posebnošću, raznolikosti ukusa, i ljepotom koja prožima tu bogatu riznicu bosanskohercegovačkog kulturno – historijskog nasljeđa. Jer, upravo je bosanska kuhinja kao spoj orijenta i oksidenta, kontinentalnog i mediteranskog, ali i tradicionalnog i modernog, naša bitna odrednica u gradnji brendova već 41. godinu postojanja.

 

eKapija: Planirate li širenje tržišta u ostatku Evrope i svijeta?

– Svakako. “Vispak” već sada izvozi na četiri kontinenta, u 22 zemlje svijeta. Naš izvoz je u prvih deset mjeseci ove godine značajno porastao, tako da čini otpilike 20% ukupnog prihoda koje ostvaruje “Vispak”. U idućoj godini planiramo još snažniji nastup na inozemnim tržištima. Kao što znate, nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine se plasirala na Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine, a “AS group” i njegovi brendovi su sponzori naših “Zmajeva”. Slogan pod kojim je “Zlatna džezva” još prošle godine podržala našu reprezentaciju “Pit ćemo mi nju ako Bog da i u Brazilu” se obistinio, tako da ćemo iduće godine iz Brazila ispričati cijelom svijetu priču o bosanskoj kafi.

eKapija: Hoće li biti zapošljavanja novih kadrova u 2014.?

– Bitna odrednica našeg razvoja je zapošljavanje kvalitetnih kadrova. Iduće godine imamo u planu zaposliti mlade ljude, dati im šansu da nastave nizati uspjehe cijele grupacije, a koja trenutno zapošljava 1.600 radnika.

Teodora Brnjoš

The post Rusmir Hrvić, direktor kompanije “Vispak” – U 2014. pokrećemo novu liniju čokolada i brend espreso kafe appeared first on Tešanj.

Opširnije na: Tesanj.biz

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *