Ismar Krdžalić: Najbolja je borba koju vodimo za poboljšanje sebe

Povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom portal ZaSvakoDijete.ba donosi priču o Ismaru Krdžaliću, mladiću iz Tešnja koji uspješno prevazilazi sve poteškoće sa kojima se susreće, a napisao je i autobiografski roman “Poseban od prvog udisaja”. Tijelo i duh redovno vježba u teretani.

1Ismar je rođen u maju 1992. u Doboju. Završio je jezički smjer Gimnazije u Tešnju. Govori engleski, njemački, francuski i španski jezik.

“Mislim da većina ljudi nije upoznata sa činjenicom da je danas svjetski dan invalidnih osoba. Treba što više raditi na vizuelnom predstavljanju pripadnika ove populacije kroz razne promotivne kampanje. Činjenica je da se uvijek iznova prestravim kada vidim koliko se javnog prostora posvećuje negativnim stvarima kao što su propagiranje alkoholnih pića i igara na sreću”, kaže Ismar.

“Invalidnost se danas sve manje odnosi na stanje tijela, a sve više na stanje duha i svijesti ljudi. Imam sreće što je moja invalidnost primijetna tek kada se počnem kretati, pa tako spada u stanje tijela koje se može poboljšati raznim vježbama i bavljenjem sportom. Pravi ‘invalidi’ svoje predrasude teško mogu promijeniti jer ih više ograničava njihov um, dok mene moja situacija konstantno tjera da pobjeđujem samog sebe. Najbolja borba je ona koju vodimo za poboljšanje samih sebe. Ako izgubimo, gubimo samo mi, a ako pobijedimo, dobijaju svi”, zaključuje Ismar.

2

 

Ovog 27. decembra će biti tačno godina dana otkako je objavio svoj autobiografski roman “Poseban od prvog udisaja”:

“Za pisanje mi je trebalo tri godine. Roman je do sada uspješno promovisan diljem Zeničko-dobojskog kantona, te sam također uzeo učešće na prvoj konferenciji o inkluziji osoba sa posebnim potrebama u Olovu u junu ove godine. Kad pogledam sa ove udaljenosti, mislim da je najbolje od svega to što sam sebi dokazao koliko mogu, a drugima koliko želim. Mnogi su rekli: Ako možeš napisati knjigu, onda možeš učiniti sve što poželiš!”, optimističan je Ismar dodajući kako za sve što želi treba volja koju često crpi iz ove rečenice.

3

 

“Tako već nekih mjesec dana odlazim u teretanu dva puta sedmično gdje vježbam sa ličnim trenerom. Činjenica da me on prihvatio ovakvog kakav jesam daje mi još veći podstrek da idem prema uspjehu. Imajmo u vidu da je velika odgovornost raditi sa osobom koja je u drugačijem fizičkom stanju od ostalih, ali na sreću smo obojica vrlo brzo savladali početnu tremu”, priča Ismar o iskustvima sa treninga.

“Planiram nastaviti trenirati u teretani jer mi to dođe kao punjenje psihičkih baterija. Na poslovnom planu je trenutno mali odmor od stvaranja novih tekstova jer već imam spremnu zbirku tekstova sa mog bloga. Ono sto je sigurno jeste da će zbirka nositi naziv ‘Gram prijateljstva’ i mnogo bi mi značilo da ugleda svjetlo dana u sljedećoj godini”, najavljuje Ismar pojašnjavajući kako ništa ne voli raditi na brzinu pa tako ni sljedeći projekat.

4

“Ne znam da li imam konkurenciju, ja samo želim ostati u rangu sa samim sobom”, zaključuje Krdžalić.

(klix.ba)

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *