I mi ustajemo za pravdu

I ove godine naša škola je ucestvovala u kampanji protiv nasilja nad ženama pod nazivom “Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama”, a sve s ciljem da se stvori osjećaj solidarnosti spram žena koje su žrtve nasilja. Pod organizacijom Vijeća učenika  13. februara u holu škole, učenici su izveli već poznatu koreografiju uz pjesmu “Break the chain”.

Milijarde širom svijeta na taj način potiču sve ljude da izađu na ulice i ukažu na problem nasilja nad ženama o kojem se prečesto šuti.

Riječ  je o ženama koje su zbog patrijarhalnog društva potlačene i nad kojima se vrši nasilje. Ovom se kampanjom nastoji doći do revolucionarne promjene takvog stanja. Projekt “Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama” dio je svjetske kampanje One Billiion Rising koja broji velik broj aktivista. Njihova je glavna zadaća osnovati mrežu organizacija koje će pomagati ženama žrtvama nasilja. Ideja za kampanju nastala je u martu 2013. godine u New Yorku kada je odlučeno da su potrebne globalne promjene po pitanju nasilja nad ženama. Snažnim djelovanjem kampanja se proširila i sve je veći broj ljudi koji postaju dio nje.

V-day je globalni aktivistički pokret protiv nasilja nad ženama, djevojkama i djevojčicama, koji prikuplja sredstva i podiže svijest uz pomoć volonterskih produkcija višestruko nagrađivane predstave „Vaginini monolozi“, ali i ostalih djela poznate dramaturginje/osnivačice V-Day pokreta Eve Ensler.

V-Day poziva na akciju tvrdeći: “Pravda može biti isprika ili odšteta, poduzimanje pravne akcije, omogućavanje vidljivosti istine. To može biti optužba ili stvaranje pritiska kako bi se provele politike i zakoni koji osiguravaju zaštitu ženskih prava. Poziv na ukidanje svih oblika nejednakosti, diskriminacije, mizoginije i patrijarhata. Ili imenovanje počinitelja bilo da su to pojedinci, grupe, korporacije ili država. Zahtjev za odgovornošću. Zauzimanje za pravdu bilo da se radi o osobnoj, društvenoj, ekonomskoj, kulturnoj, ekološkoj ili političkoj. Može biti revolucionarni poziv na obnovu dostojanstva i uvaženost svih žena. To može biti transformacija.“

Kampanjom  MILIJARDA USTAJE ZA PRAVDU  želimo pokazati predanost i solidarnost s borbom protiv nasilja, upozoriti na njegove pogubne posljedice te pozvati sve žene da plešući odbiju pristati na status potlačene osobe,  sve dok kultura nasilja ne nestanu.

“Milijarda ustaje” je akt solidarnosti koji demonstrira zajedništvo ženske borbe protiv milijuna zlostavljanih, pretučenih, prisilno udanih, obrezanih, silovanih, ekonomski obezvrijeđenih i prodanih žena. Prema UN statistikama jedna od tri žene tijekom svog života je ili će biti pretučena ili silovana. Kako ukupna populacija planete Zemlje iznosi oko 7 milijardi ljudi, procijenjuje se da čak JEDNA MILIJARDA ŽENA, DJEVOJAKA I DJEVOJČICA trpi nasilje. Mnoge ga neće preživjeti, kao što smo svjedoci/kinje svakodnevno i naš je cilj upozoriti na pogubne posljedice nasilja nad ženama.

 

Prošle se godine milijarda aktivistkinja i aktivista okupila u 207 zemalja svijeta da “ustane, protestira i pleše” kako bi nasilje nad ženama i djevojčicama prestalo, a u kampanju se uključilo više od 20.000 organizacija i pojedinaca, među njima članovi vlada i parlamenata i ugledne javne osobe.

 

MILIJARDA USTAJE ZA PRAVDU poziva žrtve nasilja nad ženama i njihove saveznike/ice da prekinu šutnju: umjetnošću, plesom, svjedočenjima, marševima, ritualima, pjesmama, govorima i drugim načinima koji najbolje izražavaju njihov protest, njihovu potrebu, želju, radost, ” kaže Eva Ensler, osnivačica pokreta MILIJARDA USTAJE.

Opširnije: stst.tesanj.net

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *