Izložba dokumenata o kontinuitetu nezavisnosti Bosne i Hercegovine iz Arhiva Tuzlanskog kantona

100 8674 MediumU povodu obilježavanja državnog praznika 1. marta-Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine dvije kulturne ustanove Općine Tešanj: Centar za kulturu i obrazovanje i Muzej Tešanj organizirale su zajednički program.

U organizaciji Muzeja Tešanj u petak, 28. februara 2014. godine, s početkom u 16 sati, u Maloj sali CKO Tešanj, otvorena je izložba dokumenata o kontinuitetu nezavisnosti Bosne i Hercegovine iz Arhiva Tuzlanskog kantona.

 Izložba je sastavljena od tridesetak panoa, podijeljena u tri tematske cjeline: bosanska srednjovjekovna heraldika ili grboslovlje najznačajnijih feudalnih porodica srednjovjekovne Bosanske države, zatim kartografija Bosne, u stoljećima od njenog prvog pomena u ranom srednjevjekovlju, pa do današnjih dana, kojom je autor apostrofirao višestoljetni kontinuitet i nepromjenjivost b-h granica i na koncu-tematika vezana za odsudne momente referenduma u kojima se odlučivalo o pitanju da li će SR BiH krenuti vlastitim putem u budućnost i obnoviti svoju državnost i nezavisnost nakon 529 godina, ili će ostati u sastavu „krnje Jugoslavije“.

Izvor: Muzejtesanj.Org

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *