V DAN PLENUM TEŠNJA POD ŠATORIMA U PARKU

1780802_705731336145506_1939347635_n

…Bio sam kod onih koji borave u “Šatorskom naselju” u Parku u Tešnju.

U razgovorima rekoše mi da imaju dobru konekciju i saradnju sa Načelnikom i predstavnicima Vlasti Tešnja u definisanju i razgovorima oko zahtijeve, ali i to da misle da se to može raditi mnogo brže. Rekoše da su uspostavili kontakte i sa svim predstavnicima političkih subjekata na općini Tešanj, sa kojima vode razgovore i informišu se obostrano o svemu. Imaju, po njihovoj priči, izvrsnu saradnju i sa predstavnicima MUP-a Tešanj i stalno su i sa MUP-om na vezi.
Kažu da im nije do sada bio ni jedan predstavnik boračkih udruženja iz Tešnja, što im daje još veći motiv da se ta udruženja trebaju prestrojiti, jer, kako kažu, ovdje je veliki broj boraca i ako su ta udruženja osnovana da se bore za prava boraca najlogičnije bi bilo da tu sa njima prvi budu predstavnici boračkih udruženja ili da ostvare usku saradnju sa predstavnicima Plenuma Tešanj. Uz ovo, često su pominjali da im do sada nije došao u posjetu ni jedan od komandanata, osim onih koji su u Plenumu Tešnja od prvog dana.
“Mi nećemo odustati od zahtjeva i nadamo se da će do petka sve ovo da se izdefiniše i da će se krenuti u realizaciju ispunjavanja definisanih zahtjeva.” , reče mi Ismail Kruško, Abdulah Alićehajić i drugi.
Sa borcima su tu i nekoliko onih koji su radili u firmama u Tešnju koje su privatizovane, a da mnogima nije uvezan staž, kažu da ima oko 3000 takvih na općini Tešanj, kao da ima i jedan poveći broj onih kojima se iz tih firmi duguju i neisplaćene plate.
U razgovorima sam saznao da Plenum Tešanj predlaže i to da im se ustupi dio prostora u Sportskoj dvorani u Tešnju i da se tako skloni “Šatorsko naselje” ispred Općine, ali ovo je sa rezervom, jer taj prijedlog se još nije ozbiljno razmatrao.
Ono što ih hrabri da istraju je podrška gradjana koji u hrani, opremi i u novcu daju svoj prilog.
Iako nisam tu zatekao Suada Ibrahimovića, koji je najavio samospaljivanje, jer se nalazi u Sarajevu kako bi razgovarao sa članovima vodećih stranaka u BiH i članovima Predsjedništva, posebno sam pitao da li je odustao od toga da se samospali i rekoše mi da je on i dalje na onome što je izjavio da će učiniti. Naglasiše mi da Suad Ibrahimović stalno podcrtava da ne želi da ga bilo ko u ovome sputava i da nikoga od članova plenuma ne obavezuje ni na šta, jer to je njegova lična odluka.
Ogorčeno su pričali i o odnosu medija prema njihovom nastojanju da se ovo sve pokaže široj bh-javnosti, ali su pohvalili odnos NTV “Amna” Tešanj, pojedinim portalima i pojedincima koji gradjane informišu putem interneta o svemu što se zbiva proteklih dana.
U toku ovog razgovora sa članovima Plenuma Tešanj u Općini Tešanj su boravili Zamjenik šefa delegacije EU u BiH Renzo Davidi sa ambasadorima Hrvatske, Rumunije i Švedske u BiH. Pri izlasku delegacije iz Općine Tešanj okupljeni kod “Šatorskog naselja” su gromoglasnim aplauzom pozdravili Delegaciju EU.
Na kraju su mi pokazali koliko vode pažnju o čistoći mjesta gdje borave, kao i to da ne dozvoljavaju na tom mjestu nikome da boravi ko je konzumirao alkohol ili da ga neko tu konzumira.

Na kraju svega P.S. za Suada Ibrahimovića, onoga koga znam iz najtežih vremena u borbi za BiH:
MOLIM TE SUADE DA ODUSTANEŠ OD SAMOSPALJIVANJA!
JA SE NADAM DA ĆE SE SVE OVO RIJEŠITI I BEZ TOGA…

Fahrudin Hrvić, 18. 03. 2014. godine…

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *