AS GRUPA DIŽE BIH NA NOGE: Klas d.d. se vraća u posao otkupa malina i jagodičastog voća!

Bosanskohercegovačka prehrambena industrija Klas d.d. Sarajevo ove godine će otkupiti oko 1.000 tona pretežno malina, ali i ostalog jagodičastog voća od domaćih proizvođača. Klas je prvi u Bosni i Hercegovini koji pokreće otkup, kako bi dao svoj doprinos razvoju ovog sektora domaće primarne poljoprivredne proizvodnje.
S tim u vezi, Klas d.d. Sarajevo poziva sve one koji žele učestvovati u ovom projektu kao proizvođači maline i ostalog jagodičastog voća u Bosni i Hercegovini da se prijave u Klas kao kooperanti koji će biti evidentirani u bazi podataka. Otkupljeno voće bit će skladišteno u Klasovim hladnjačama u Blažuju kod Sarajeva čiji je kapacitet preko 1.000 tona.

„Sve je veći interes domaćih poljoprivrednika za ovu vrstu proizvodnje, a zadnje dvije godine prinosi su udvostručeni. Sadašnja proizvodnja malina u BiH je oko 4.000 tona godišnje. Proširenjem uzgoja malina na 35.000 do 40.000 tona godišnje, Bosna i Hercegovina bi dostigla 1% ukupne svjetske proizvodnje, čime bi se stvorili uvjeti za otvaranje velikog broja sigurnih radnih mjesta u našoj zemlji“, riječi su Rusmira Hrvića, direktora Klasa d.d. Sarajevo.

Klas poziva i ostale bh. proizvođače hrane da u skladu sa vlastitim potrebama najave otkup domaćih poljoprivrednih proizvoda, kako bi se i na taj način uticalo na smanjenje ovisnosti od uvoza u ovom sektoru privrede.

U BiH postoje povoljni zemljišni i klimatski uslovi, kao i vodni resursi za uspješan uzgoj jagodičastog, koštičavog i jabučastog voća.U razvijenim zemljama Evrope i Svijeta postoji stalna tražnja jagodičastog voća a posebno malina, kao najdeficitarnijeg voća na svjetskom tržištu. Države EU su najveće uvoznice maline, a godišnje potroše oko 250.000 tona ovog voća.

Kako uzgajati maline?

Osnovni vodič za gajenje malina
1. Odaberite dobro mesto za malinjak
2. Očistite plac, uklonite sav korov
3. Odaberite sortu maline koja vam odgovara
4. Pripremite zemljište, nanesite organske materije
5. Nanesite đubrivo, preorite, iseckajte zemljište
6. Nabavite zdrave sertifikovane sadnice bez virusa
7. Sadite u proleće
8. Uklonite suvišne izdanke. Formirajte redove
9. Navodnjavanje ako je potrebno
10. Postavite stubove i žicu

OPŠIRNI DETALJI NA LINKU: http://www.vizijadanas.com/gajenje_malina.html

The post AS GRUPA DIŽE BIH NA NOGE: Klas d.d. se vraća u posao otkupa malina i jagodičastog voća! appeared first on Tešanj.

Opširnije na: Tesanj.biz

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *