Europski muzej godine 2014.(EMYA 2014.)

EMF LogoRVB 0Europski muzejski forum

17. svibanj 2014

 

Dobitnici nagrade za Europski muzej godine 2014.godine proglašeni u Tallinnu, u Estoniji

 
Nagrada Europski muzej godine ( EMYA ), organizirana je od strane Europskog muzejskog foruma (EMF),a predstavljena je ove godine po 37. put. Ceremonija dodjele nagrada održana je pod pokroviteljstvom Art Muzeja Estonije u Tallinnu.

 


Rezultati nagrada iz 2014.godine su:


Glavna nagrada

Europski muzej godine 2014. ide Muzeju nevinosti, Istanbul, Turska .

Muzej nevinosti možemo jednostavno posmatrati kao povijesni muzej života Istanbula u drugoj polovini 20. stoljeća. Muzej je stvoren od strane pisca Orhana Pamuka kao integralno objektivno baziranu verziju istoimene izmišljene ljubavne priče. Muzej nevinosti je zamišljen kao mali i osobni , lokalni i samoodrživi model za novi razvoj muzeja. Muzej nevinosti nadahnjuje i uspostavlja inovativne, nove paradigme za muzejski sektor .
Ovaj muzej ispunjava najviši stupanj pojma ” društveni značaj”, s tačke gledišta i kulturne baštine i društva, a uzima u obzir pojam “društvenog značaja” i u budućnosti.
Muzej je primio pehar :Jaje Henry Moore, koji će zadržati jednu godinu .

Posebne pohvale

Sljedeći muzeji su primili Posebna priznanja od EMYA od strane žirija za 2014.godinu:

Lennusadam ; Estonski Pomorski muzej, Tallinn, Estonija

Za impresivnu pomorsku atmosferu sa spektakularnim, kazališnim izložbama  prelijepo integriranim u zgradu i za očigledan centralni položaj posjetitelja u srcu online iskustva koje im omogućuje preuzimanje podataka dok prolaze kroz izložbu .

 
Bildmuseet, Umeå, Švedska

Za stvaranje modernog i inovativnog muzeja koji nudi dinamičan kontinuitet izložbi i trajnu platformu za promicanje europske i svjetske kulture znanja i slojevitog interkulturalnog dijaloga .

 
Museo Nacional de Ciencia y tecnologia ,Coruña , Španija

Za svoju sposobnost da komuniciraju naučne i tehničke koncepte na poticajan način i po svojoj snažnoj predanosti društvenoj odgovornosti u očuvanju tehničke, industrijske i naučne baštine Španjolske i Galicije .

 
Museo Occidens / Catedral de Pamplona, Španija

Za izvanredan način na koji  predstavlja vrijednosti koje podupiru civilizacije “Zapada “i sposobnost da nas izazove da preispitamo našu kolektivnu budućnost, i naše koncepte demokracije, solidarnosti, pravde, mira i slobode .

 
Kazerne Dossin – Memorial, Muzej i dokumentacijski centar o holokaustu i ljudskim pravima , Mechelen, Belgija, te Flossenbürg Concentration Camp Memorial, Njemačka

Zajedničke posebne pohvale idu za ova dva muzeja, za njihovu hrabrost u otvaranju svojih institucija prema budućnosti, i u traženju novih “vlasničkih” odnosa, u kontekstu Drugog svjetskog rata . Oba ova muzeja spomenici – putem svojih ideja – imaju potencijal da profesionalno utječu na njihov žanr i tip muzeja.

Izvor: Muzejtesanj.Org

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *