Hrabrom Ismaru kolica uništena tokom poplava u Maglaju, pomozimo mu da nabavi nova

ismar-krdzalic-olovo

 

„Kada već imaš utisak da su svi protiv tebe, postaneš kao anatomski crtež. Hiljadu organa i funkcija, a nigdje života, nigdje živih boja. Ja dobro znam šta pišem, jer sve o čemu pišem ili sam pobijedio, ili se borim s tim, ili ću se izboriti“, piše 22-godišnji Ismar Krdžalić na svom blogu za gradski portal Tesanj.net. 

Piše: Sanja ŠabanadžovićRadiosarajevo.ba

Mladi Ismar prije dvije godine je objavio i knjigu pod nazivomPoseban od prvog udisaja koje je osvojila mnoge i ukazala da se život može živjeti punim plućima, bez obzira na tjelesna ili duhovna ograničenja.

A Ismar zaista i jeste poseban. Uprkos tome što boluje od cerebralne paralize, to ga nije spriječilo da završi redovnu školu, nauči četiri jezika i napiše knjigu. A na svom blogu piše o problematici muško-ženskih odnosa ne izostavljajući ni osobe s invaliditetom.

Govori četiri jezika

„Pišem otkako znam za sebe. Uvijek sam znao da ću napisati autobiografiju kako bih motivirao svu djecu i mlade koji se nalaze u sličnom tjelesnom stanju. Ponosan sam na svoju knjigu, pogotovo kada sretnem roditelje koji imaju djecu u istom stanju, koji žele da i njihova djeca budu kao ja. To je najbolja nagrada koju možete dobiti“, kaže Ismar Krdžalić za Radiosarajevo.ba. 

Nakon završene osnovne škole upisao je strane jezike u gimnaziji koju je završio odličnim uspjehom. Govori engleski, njemački, francuski i španjolski jezik. Još uvijek ne studira, ali bi volio studirati nešto što ima veze s jezicima ili pisanjem, možda čak i da se bavi novinarstvom jer „voli biti pred kamerama“.

Tešanj – Maglaj

Ismar živi na relaciji Tešanj – Maglaj. Tačnije, živio je. Dan pred katastrofalne poplave koje su zadesile Bosnu i Hercegovinu, ali i regiju, Ismar je s porodicom napustio Maglaj i otišao u Tešanj jer je pozvan da učestvuje na tešanjskom sajmu. Sada u Tešnju i žive, a stan na prvom spratu jedne maglajske zgrade bi voljeli prodati.

„Hvala Bogu pa smo izbjegli tu katastrofu, jer je Ismar jako emotivan i već je to teško svima nama palo. A bilo bi još gore da smo bili u centru situacije. Nažalost, Ismarova kolica ostala su u Maglaju.Pošto su jako teška, komšija nam je dao prostor ispod balkona koji smo zatvorili daskama, da se tu mogu ostaviti“, priča nam Ismarova majka Indira.

Potrebna kolica

Ali ta ograda nije pomogla. Iako je stan prošao bez ikakvih oštećenja,voda i mulj su prekrili Ismarova kolica i uništili elektroniku. Sada je Ismaru potrebna pomoć kako bi nabavio nova kolica s akumulatorom koja mogu ići na brdski teren.

„Ta kolica smo dobili prije pet godina, zahvaljujući jednom dobrom čovjeku iz Mostara. Ona koštaju više od 2000 eura, a mi živimo od Ismarove invalidnine“ dodaje Indira.

Ismar je na svom Facebook profilu zamolio sve dobre ljude koji su u mogućnosti da mu pomognu u nabavci novih kolica.

A ovaj mladić vedrog duha ni sada ne dopušta da ga takva situacija spriječi da nastavi sa svojim normalnim aktivnostima. Pet puta sedmično odlazi na fizikalnu terapiju kako bi osnažio mišiće i stao na štake. Želja mu je da nađe trajno zaposlenje za sebe i svoju majku koja, kako kaže, ne radi već četiri godine.

„Imam jaku motivaciju u društvu i želim biti bolji od samog sebe. Nekad i samog sebe diskriminiram, pa za svaku prepreku krivim svoje nedostatke, kao da nije dovoljno to što je naše društvo još uvijek neprilagođeno za osobe s invaliditetom. Znate i sami kako je teško živjeti od malih primanja u ovakvoj državi“, govori nam Ismar.

Stoga pozivamo sve dobre ljude da se jave i da ovom talentiranom i inspirativnom mladiću pomognu u nabavci novih električnih kolica. Sve uplate možete izvršiti na ime Ismara Krdžalića.

Žiro račun Raiffeisen Banke:  1610550000000032

Broj štednog računa: 094002519-0

Radiosarajevo.ba

FOTO: Imrana Kapetanović

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *